Linkuri accesibilitate

Farmaciile din sate vor fi subvenționate de stat


Statisticile arată că, la sfârșitul anului 2022, în R. Moldova existau 1.528 de farmacii licențiate, dintre care peste 500 erau amplasate în municipiul Chișinău.
Statisticile arată că, la sfârșitul anului 2022, în R. Moldova existau 1.528 de farmacii licențiate, dintre care peste 500 erau amplasate în municipiul Chișinău.

Activitatea farmaceutică în localitățile rurale va fi subvenționată de stat. Un proiect de lege în acest sens, propus de deputatul PAS Dan Perciun, a fost votat în prima lectură de Parlament. Astfel, autoritățile vor să ofere oamenilor de la țară acces la medicamente la prețuri accesibile.

Legea cu privire la activitatea farmaceutică va fi completată cu un articol nou: licențierea activității farmaceutice în localitățile rurale subvenționate de stat.

„Proiectul de lege vine să ofere un stimul pentru agenții economici care urmează să deschidă asemenea farmacii în zonele rurale. Astăzi, în aproximativ 700 de localități rurale nu există o farmacie. La rectificarea bugetului de stat, am planificat 5 milioane de lei pentru subvențiile respective. Ne așteptăm ca până la final de an să fie deschise până la 50 de farmacii”, a declarat Perciun, prezentând inițiativa în Parlament.

Potrivit lui, subvenția va fi de cel mult 20.000 de lei pe lună, dar suma va varia în funcție de unde este amplasată localitatea și numărul locuitorilor.

Statisticile arată că, la sfârșitul anului 2022, în R. Moldova existau 1.528 de farmacii licențiate, dintre care peste 500 erau amplasate în municipiul Chișinău. Din cele aproape 800 de farmacii din raioane, 491 de farmacii sunt în localitățile rurale.

Un raport al Curții de Conturi arată că peste 70.000 de persoane din R. Moldova nu au acces la medicamente esențiale întrucât nu au în preajmă vreo farmacie. În 136 de localități din R. Moldova cu o populație de peste 700 de locuitori nu există o farmacie.

Anterior, directorul Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat Europei Libere că agenților economici nu vor să deschidă farmacii în satele cu puțini oameni pentru că nu și-ar acoperi costurile de întreținere.

O altă problemă este lipsa farmaciștilor, care ar putea fi înlocuiți cu asistenți medicali sau laboranți fără studii farmaceutice.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG