Linkuri accesibilitate

Femeia în societate: între emancipare și rolul tradițional (VIDEO)


Imagine generică
Imagine generică

Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Chișinău și cu actrița Ninela Caranfil.

Femeia în societate: între emancipare și rolul tradițional
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:42 0:00
Link direct

Un proaspăt studiu despre egalitatea de gen arată că salariul unei femei în Republica Moldova a fost, în medie, în 2017 cu peste 13 la sută mai mic decât al unui bărbat pentru aceeași muncă, acest lucru ducând și la pensii mai mici pentru femei. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a dat publicității studiul în campania electorală, sperând că deputații aleși vor fi mai sensibili la asemenea îngrijorări. Despre statutul femeii în societate, între rolul tradițional și emancipare vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Valentina Ursu
Valentina Ursu

În Republica Moldova numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților. La 100 de femei le revin 93 de bărbați. Datele Biroului Național de Statistică arată că femeile trăiesc, în medie, cu opt ani mai mult decât bărbații. Ele se căsătoresc mai devreme, au salarii mai modeste și ocupă mai puține funcții de conducere în stat. Am întrebat trecătorii întâlniți la întâmplare pe străzile din Chișinău ce cred ei despre locul și rolul femeii în societatea moldavă.

– „Noroc de femei. În timpurile astea grele, dacă n-ar fi ele, ar fi vai de capul nostru, al bărbaților. Îmi pare rău că am ajuns așa timpuri că femeia primește puțin deja de la bărbat, de la societate.”

Europa Liberă: Spuneți niște modele de femei în societate, pe parcursul acestor 27 de ani de independență, ce nume vă vin în minte printre primele?

– „Aveți în vedere numai în Moldova sau în tot spațiul românesc? Numai aici, da? Leonida Lari îi Ioana d’Arc a noastră, Lidia Istrati, aș mai zice din politică, așa, Maia Sandu. La momentul de față, eu trag nădejde numai la dânsa. Ea-i o femeie cultă, cinstită și foarte cumsecade. De-am avea de-alde Maia Sandu mai multe... Maria Ciobanu, iaca la acestea trebuie să tragem nădejde că vor schimba ceva în societatea asta.”

Europa Liberă: Dacă în fruntea Republicii Moldova ar ajunge o femeie, ce ar putea să schimbe ea sau să facă mai mult decât face un bărbat?

– „Femeia este prea bună, ea îi blândă la suflet, îi cumsecade; femeile îs ca pâinea caldă.”

– „Ar fi foarte bine să se găsească o linie de mijloc între aceste calități ale femeii de a fi tandră, de a fi mamă grijulie și de a fi lider, de a se face auzită, de a se exprima.”

Europa Liberă: În Parlamentul Republicii Moldova au fost alese 26 de doamne din cei 101 deputați. E mult, e puțin? Ce pot face ele?

– „E puțin, dar e mai bine decât a fost în trecut. Deci e un pas înainte ca aceste femei alese în Parlament să vorbească despre lucrurile pe care ele le observă și care trebuie schimbate în societatea noastră.”

Ce știu moldovenii despre 8 martie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Europa Liberă: Sunteți reprezentanta generației tinere. Aveți modele de femei de succes din societate?

– „Da, sunt câteva femei pe care le urmăresc și ale căror convingeri le împărtășesc. Printre ele se numără Viorica Nagacevschi, Diana Guja, Angelica Frolov, Angela Stafii... Din cele care sunt în Parlament o cunosc pe dna Maria Ciobanu, pentru că este de mai mult timp acolo; la fel o cunosc pe Maia Sandu și alte femei nu știu. Eu consider că în Parlament merită să fie și alte femei care se afirmă și care ar putea să schimbe mai multe lucruri.”

Europa Liberă: Dacă în fruntea Republicii Moldova ar ajunge o femeie, s-ar schimba ceva în societate?

– „Eu nu cred că este important dacă este femeie sau dacă este bărbat. Deci și o femeie, și un bărbat poate să conducă o țară. Important este caracterul, este cât de deschis la minte este omul, personalitatea acestuia, cum se dezvoltă el zi de zi, cum caută, cum înțelege și cum privește în ansamblu lucrurile. Deci nu sunt feministă.”

– „Dacă nu era femeia, cred că noi încă eram în epoca de piatră. Femeile trebuie să aibă posibilitatea să se afirme exact așa ca și bărbații.”

Europa Liberă: Dacă în fruntea Moldovei ar fi o doamnă, s-ar schimba lucrurile în țară?

– „Până acum, Moldova n-a avut un președinte bun, putem spune și așa ceva. Întâmplător n-a fost o femeie, dacă era o femeie, poate era un președinte bun, dar asta nu schimbă ecuația.”

Europa Liberă: Ce le doriți femeilor?

– „Să fie sănătoase și frumoase!”

La Chișinău de 8 martie
La Chișinău de 8 martie

Europa Liberă: Valentina Ursu sunt, de la Europa Liberă. Ce loc și rol au femeile în societate azi?

– „Tare-s chinuite și necăjite, și nevăzute de nimeni din Parlamentul acesta care ne conduce. Toți îs pentru buzunarul lor, numai pe noi să ne chinuie și să ne chinuie. Au să se sature de furat bani? Eu nu știu, au ei simț într-înșii? Cât unui om îi trebuie să mănânce, cât?”

Europa Liberă: Dacă în fruntea Republicii Moldova ar fi o femeie, lucrurile în țară ar arăta altfel?

– „S-ar schimba mult! Femeia altfel conduce și poate n-ar fura cum fură aceștia. Aceștia, mai pe scurt, n-au simț într-înșii, n-au nici frică de Dumnezeu și nici rușine de lume n-au.”

Europa Liberă: Dar ați vota pentru o femeie în funcția-cheie din stat?

– „Aș vota! Dar o să mai fie votare? Aș vota cu amândouă mâinile.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?

– „Să am sănătate și să nu plătim așa de mult pentru apă, căldură, lumină... Ne fură și ne fură... Să trăim cinstit, dar nu știu, n-am nădejde. Măcar nepoții mei să ajungă să trăiască. O singură fată am și nu i-au dat loc de lucru nicăieri; a ajuns în Paris, la Sorbona a făcut masteratul doi ani și a rămas acolo. Dar eu cui am rămas, cui îi trebuiesc eu?”

Europa Liberă: Sănătate multă!

– „Mulțumesc, de asemenea! Și să scăpăm de bandiții iștia...”

Europa Liberă: Какова сейчас роль женщины в обществе? (Care este rolul femeii acum în societate?)

– „Самое главное – детей рожать, счастливой быть. Если женщина захочет быть счастливой, наверное, она ею будет. Женщина точно также как и мужчина, сама кузнец своего счастья.” („Cel mai important lucru este să nască copii, să fie fericită. Dacă o femeie dorește să fie fericită, probabil va fi. O femeie, la fel ca un bărbat, singură își făurește fericirea.”)

Europa Liberă: Vorbim despre locul și rolul pe care îl joacă astăzi femeia în Republica Moldova. Ce răspuns aveți?

– „Femeia astăzi în Republica Moldova nu este la egal cu bărbatul, dar perspectiva care vizează în general civilizația mondială e aceea că femeia o să fie la egal cu bărbatul și, chiar dacă Republica Moldova rămâne în urma dezvoltării civilizației mondiale, ea oricum se află pe calea asta.”

Europa Liberă: În Parlamentul Republicii Moldova au intrat, dacă li se validează mandatele, 26 de femei. E mult, e puțin din numărul celor 101 deputați?

– „Ar fi fost normal să fie jumătate.”

Europa Liberă: Și ce s-ar fi schimbat dacă era 50:50?

– „Ar fi fost o situație mai aproape de cea care ar fi normal să fie.”

Europa Liberă: Mult se vorbește despre violența în familie și cea care rămâne a fi victimă e femeia. De ce atât de greu se schimbă mentalitatea bărbatului că nu ar trebui să lovească femeia, nu ar trebui să o ofenseze?

– „Acesta-i, pur și simplu, nivelul de cultură și iarăși tradiția. Au auzit așa ceva la părinți, poate au auzit la vecini, la bunei... Pur și simplu, e o chestie de tradiție, dar caracteristica principală a tradiției îi faptul că ea este temporară și lucrurile au să se schimbe.”

– „Eu vă răspund cu statistica pe care am auzit-o, că ocupăm locul doi în lume, dacă nu chiar primul, la beție. Cum ceva, că-i greu, că n-are de lucru, că nu știu ce... Nu-i corect așa, omul normal trebuie să se gândească că are copii, are femeie, trebuie să lucreze cinstit și să nu bea. Dar dacă bea, să bea cu normă. Nu se poate așa ceva, de ajuns la starea asta. E păcat când bărbații beau, dar e mai păcat de 10 ori când femeia bea și înseamnă că gospodăria ceea nu mai există. Copiii îs nespălați, flămânzi, vai de capul lor. Nu aș vrea să avem femei de acestea care procedează așa. Mă rog lui Dumnezeu și chiar le rog pe toate femeile să fie mai răbdătoare. Și așa eu înțeleg că ele-s răbdătoare, dar îs răbdătoare acelea care-s bune, care-s rele nu rabdă și fac prostii.”

La Chișinău de 8 martie
La Chișinău de 8 martie

Europa Liberă: Despre rolul și locul femeii în societatea moldavă, ce puteți spune?

– „Suntem subapreciate în societatea moldavă.”

Europa Liberă: Cine trebuie să promoveze femeile?

– „Ele însele.”

Europa Liberă: De ce ele nu se promovează?

– „Trebuie să lupte, dar cred că într-atât de tare îs bătute în cap, să zicem așa, cu nevoile, copiii, grijile...”

Europa Liberă: Femeia în Moldova primește un salariu mai mic decât bărbatul. Care e lămurirea?

– „Asta nu-i de acum, asta a fost și pe timpurile Uniunii Sovietice, asta a fost tot timpul. De asta și zic că-i subapreciată femeia. Probabil își fac socoteală că bărbații lucrează mai din greu.”

Europa Liberă: Dvs. ca alegătoare vă dați votul pentru un bărbat politician sau pentru o doamnă politiciană?

– „Pentru idee.”

Europa Liberă: Dacă în fruntea Moldovei ar fi o doamnă, s-ar schimba lucrurile în țară?

– „S-ar schimba, fiindcă ea cunoaște problema mai dinăuntru ca mamă, ca soție, ca fiică, adică e mai profundă.”

„Marșul Solidarității”, de 8 martie, la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Europa Liberă: Rolul și locul femeii în Republica Moldova care e?

– „Să-și iubească copiii, să aibă o familie puternică și cât mai puțini oameni să plece peste hotare, să-și iubească țara.”

– „Sunt profesoară. 50 de ani am lucrat și acum sunt la pensie. Azi nici n-am reușit să mănânc, că pensia nu-mi ajunge să plătesc serviciile. Eu „m-am măritat” cu școala și n-am nici familie, părinții mi-au decedat; eu sunt a treia generație de pedagogi.”

Europa Liberă: Și ce vă doriți?

– „Îmi doresc să fiu sănătoasă și o Moldovă prosperă. Oamenii care muncesc să primească pentru munca lor cât trebuie, să nu plece peste hotare. E nedreptate, că la noi corupția lucrează bine. Dacă ar fi mai multe femei-deputat, ar fi ordine, doar în familie cine conduce cu ordinea? Femeia.”

Europa Liberă: Despre locul și rolul femeii în societatea moldavă, ce puteți spune?

– „Femeia îi chinuită în timpurile de azi. Nu-i de lucru, peste tot locul pe străzi și la piață numai doamnele și cu vânzările astea ele-s înjosite.”

Europa Liberă: Dacă în fruntea Moldovei ar fi o doamnă, lucrurile s-ar schimba?

– „Dar de ce nu?”

Moldova de Mărțișor
Moldova de Mărțișor

Europa Liberă: Ați vota pentru o femeie-președinte?

– „Numaidecât! În multe țări, iată, Tatcher în Anglia...”

Europa Liberă: Acum e Teresa May.

– „Da, acum e Teresa May, dar a făcut treabă Thatcher atunci? Nu degeaba au supranumit-o „doamna de fier”.”

Europa Liberă: Și ce le doriți doamnelor?

– „Le doresc viață lungă, bani în pungă și cât mai multă iubire!”

* * *

Teatrul este locul unde Ninela Caranfil nu se simte niciodată singură. Apare în scenă de peste 50 de ani. Actrița nici nu bănuia că soarta avea să-i pregătească cel mai neașteptat rol – cel de femeie singuratică. Ninela Caranfil constată că de-a lungul timpului percepția asupra femeii a rămas neschimbată.

Ninela Caranfil: „Situația femeii în societate de secole nu s-a schimbat în fond.”

Europa Liberă: Și cum se explică acest lucru?

Ninela Caranfil
Ninela Caranfil

Ninela Caranfil: „Regretabil, bineînțeles, și lamentabil, pentru că femeia totuși este cum spune o zicătoare: „Femeia este stâlpul casei”. Eu nu vreau să fac rivalitate între bărbați și femei, pentru că Dumnezeu la început ne-a dat un întreg. Bărbatul și femeia erau un întreg și era atâta armonie, atâta înțelegere și atâta dragoste între ei, încât zeii fiind geloși pe această armonie au trimis fulgere, trăsnete și au despicat acest întreg în două – femeia într-o parte, bărbatul în altă parte. Și, uite, se spune că de atunci femeia își caută perechea și bărbatul la fel își caută jumătatea sa. Sigur că rolul femeii, mai ales în societatea noastră patriarhală, așa a rămas și așa este; a rămas același – la bucătărie, menajeră, creșterea copiilor, căratul de la magazin, pusul pe masă, spălatul, curatul ș.a.m.d. Deci la asta se reduce activitatea femeii și azi nu s-a schimbat mult, chit că femeia mai are și serviciu. Da, ea este, sărmana, împovărată și cu serviciu, adică ea nu este eliberată pe jumătate de zi sau să zicem pe o zi și să vină acasă, să se odihnească, să se relaxeze...”

Europa Liberă: E vina femeii sau vina societății?

Ninela Caranfil: „Cel mai ușor e să spui că societatea e de vină.”

Europa Liberă: Mentalitatea păguboasă...

Ninela Caranfil: „Mentalitatea păguboasă și, bineînțeles, regimul în care noi trăim, pentru că – hai să-i critic pe bărbați – bărbații fiind orgolioși, trufași mai ales, pentru că trufia este un mare păcat, dar ei sunt, se cred buricul pământului. Și au nimerit în politica de azi, în politica moldovenească, nu vreau să zic că cei mai incapabili, nu vreau chiar să-i descalific total, dar oamenii care nu sunt competenți, oamenii care nu cunosc lucrurile, oamenii care nu știu, bărbații în genere și și-au asumat niște lucruri ireale, niște aberații, în fond. Statul acesta dacă e stat, că al nostru nu e stat, statul va fi stat atunci când va fi în componența României Mari și eu cred că noi suntem urmăriți de acest blestem de care n-o să putem scăpa atât timp cât n-o să reunim Basarabia cu patria-mamă. Acum ce se întâmplă? Au venit nechemații în politica moldovenească, mai bine zis, corupții. Și oamenii ăștia fură cât șapte, se gândesc: azi eu sunt în fotoliu, mâine cine știe...”

„cetățenii sunt dereglați și ei, săracii, de atâta politică proastă, de atâta îndoctrinare, sunt zombați, manipulați.”
„cetățenii sunt dereglați și ei, săracii, de atâta politică proastă, de atâta îndoctrinare, sunt zombați, manipulați.”

Europa Liberă: Dar ei vin cu votul cetățenilor?

Ninela Caranfil: „Da, pentru că cetățenii sunt dereglați și ei, săracii, de atâta politică proastă, de atâta îndoctrinare, sunt zombați, manipulați, oamenii, apropo, cei mai buni oameni, intelectualitatea, floarea intelectualității a plecat, a fugit, pentru că aici este imposibil să vezi viitorul copiilor tăi.”

Europa Liberă: Majoritatea din cei plecați tot femei sunt.

Ninela Caranfil: „Pentru că femeile sunt date de la Dumnezeu pentru sacrificiu. Femeia naște, femeia crește, femeia prelungește viața pe pământ. Și sigur că atunci când ea nu are cu ce-și hrăni copilul, ea își ia lumea în cap și zice: „Eu mă duc unde m-or duce ochii, mă duc să fac orice muncă, numai ca să-mi cresc copilul, să-mi susțin familia”.”

Europa Liberă: Dar ca să rămânem la politică – femeile votează bărbați, femeile mai puțin votează femeile în politică.

Ninela Caranfil: „Valentina, eu ți-am spus că societatea noastră este degradată și au rămas majoritatea bătrânii și copiii, foarte puțini oameni de vârstă medie au rămas în Moldova. Ei bine, oamenii ăștia sunt cumetri, sunt nănași și sigur că ei nu vor să se certe unul cu altul și zic: „Măi, dacă tu votezi pentru cutare, de ce n-aș vota și eu pentru cutare, cu toate că acesta e răul cel mai rău?”, recunosc oamenii, dar uite lucrarea diavolului, pentru că s-a făcut tot posibilul ca să-l scoată pe Dumnezeu din sufletul omului și omul când nu-l are pe Dumnezeu în suflet, el este manipulat. Cel rău a pus gheara pe sufletul lui și-l manipulează, și-l îndreaptă unde vrea el. E lucrarea diavolului. În cărțile sfinte scria: „O să vină un timp când cel rău, Satan, o să intre în altar”. Ei bine, cel rău, Satan a intrat. Apocalipsa a și început, dragii mei, a început. Din moment ce copiii își omoară părinții, mamele își omoară copiii și-i lasă în tomberoane, îi aruncă, nici fiarele, nici animalele nu-și permit așa ceva...”

Europa Liberă: Haideți să revenim la femeie și rolul ei în politica moldovenească. Ce nume ați vrea să scoateți în prim-plan de doamne care au făcut imagine statului?

Ninela Caranfil: „Uite, îmi pui întrebarea și mie îmi vine în minte numele Elenei Alistar, care a fost o mare personalitate și o femeie într-adevăr în politică, apoi îmi vine în minte Leonida Lari. Leonida Lari, care la începutul anilor ’90 era declarată Ioana d’Arc a Basarabiei, într-adevăr era femeia-tanc, femeia-foc, pasărea Phoenix era și ducea după ea toate masele. Îmi pare rău că acum oamenii au uitat de Leonida Lari. Știți ce s-a întâmplat? Oamenii ăștia politici care nu comunică absolut cu intelectualitatea, chiar și comuniștii, eu nu vreau să spun că comuniștii au fost buni. Nici pe departe! Dar ei se întâlneau cu intelectualitatea, domnule! De formă îi adunau, chipurile, se sfătuiau cu ei: „Ce credeți dvs., ce credeți?”, ăștia nu! Adică, noi, intelectualii, nici nu existăm; noi, oamenii de cultură, nu existăm. Tu îți dai seama, draga mea, oameni buni care ascultați acest post de radio, vă imaginați, nu știu în ce țară poate fi atât de urât – politicienii, guvernanții, oamenii de la putere să nu comunice cu intelectualitatea, doar intelectualitatea este considerată creierul națiunii, substanța cenușie?!”

Europa Liberă: Într-o emisiune a Europei Libere, Mihai Poiată, deputat în primul Parlament, spunea că și intelectualii ar trebui să-și presoare cenușă pe creștet că au trădat și ei poporul.

Ninela Caranfil: „Într-un fel, unii. Eu, de exemplu, uite, îmi pun mâna la inimă, tu te uiți în ochii mei – eu n-am trădat. Așa precum 50 de ani lucrez pe scena Teatrului Național, am avut mii și mii de întâlniri. Eu la fiecare întâlnire le vorbeam oamenilor despre limba română, despre reîntregirea neamului, despre istoria românilor, despre aceea că noi suntem români. Eu n-am făcut concesii și mai sunt ca mine, sunt oameni.”

Europa Liberă: Dar în campania electorală deseori e văzut artistul împreună cu politicianul?

Ninela Caranfil: „Da! Da, pentru că artistul e adus într-o asemenea situație umilitoare. Dacă noi la Teatrul Național primim trei mii de lei salariu, eu, Artistă a Poporului, primesc trei mii de lei. Ce faci cu trei mii de lei care nu-ți ajung măcar să plătești serviciile comunale?”

Europa Liberă: Apropo, datele statisticii arătau că femeile sunt cel mai prost plătite. Aveți o explicație de ce?

„Ziua femeilor trebuie să fie în fiecare zi, pentru că femeia este o valoare.”
„Ziua femeilor trebuie să fie în fiecare zi, pentru că femeia este o valoare.”

Ninela Caranfil: „Pentru că sunt umilite, sunt umilite prin faptul că ele nu prezintă o valoare pentru societate; ele, în fond, fiind cea mai mare valoare a societății, pentru că acesta este punctul de vedere al bărbaților politicieni. Politicienii zic: „Domnule, există un 8 Martie, îi cumpărăm o floare, îi cumpărăm o cutie de bomboane, am pupat-o pe ambii obraji și ne-am șters obrazul pe tot anul”. Apropo, cineva m-a întrebat ce cred eu despre ziua de 8 Martie. Zic: „Cred foarte prost”. „De ce, doamnă Caranfil? E Ziua femeilor”! Zic: „Domnule, femeile au o zi, iar voi, bărbații, nu aveți nici măcar o zi. Eu aș fi de acord să vă dăruim vouă ziua de 8 Martie, să fie a bărbaților și restul zilelor anului să fie ale noastre, ale femeilor. Ar fi bine? Ziua femeilor trebuie să fie în fiecare zi, pentru că femeia este o valoare”. Dacă ar înțelege oamenii ăștia politici, dacă ar înțelege că fiecare dintre ei are o mamă, o soră, are o mamă care l-a născut, l-a spălat, l-a crescut, l-a îngrijit până l-a făcut cine este el acum – președintele președinților ș.a.m.d. Dacă s-ar gândi la asta și dacă s-ar gândi că fiecare femeie se sacrifică, că femeia e dată de la Dumnezeu pentru sacrificiu, prin sacrificiu ea prelungește viața inclusiv a politicienilor. Și dacă politicienii ar avea măcar un pic de gărgăuni în capul lor și s-ar gândi la femeie, ar zice: „Da, femeia trebuie să stea în capul mesei!”. Foarte frumos a spus Dan Puric, foarte frumos a scris în una din cărțile sale: „Femeii basarabene trebuie să i se pună un monument la mijlocul Prutului, pentru că femeia basarabeană a știut să păstreze limba română, din fașă îi cânta pruncului cântecele de leagăn ale neamului nostru. Și începea: Na-ni, na-ni, puișor...” Uite așa cânta femeia basarabeană pruncului și-l creștea în limba română. Noi, basarabenii, am avut nenorocul să ne naștem și să creștem în limba rusă; voi, cei din Țară, ați avut marele noroc să vă nașteți și să creșteți în limba română.”

Europa Liberă: Printre viitorii 101 deputați, 26 sunt doamne în Legislativul de la Chișinău. Pentru ce ar trebui să militeze ele? Ce ar putea să facă?

Ninela Caranfil: „Ar fi trebuit să fie invers, Valentina! Să fi fost 26 de bărbați și restul – femei. Așa a r fi fost normal. Ce pot să facă 26 de femei, sărmanele? Adică, eu o ascult pe Maria Ciobanu, care spune în deșert, vocea ei nu o aude nimeni, vocea ei nu-i auzită. Prea puține femei...”

Europa Liberă: Vor mai fi: Maia Sandu, Zinaida Greceanîi, Marina Tauber...

Ninela Caranfil: „Păi, dar ce Zinaida Greceanîi o să?... Ele o să reprezinte interesele noastre? Doamne ferește! Ele au să reprezinte interesele partidului. Sărmanele femeile acestea au să fie nevoite să se conformeze, să-și calce pe nervi, să se enerveze și să se îmbolnăvească, până la urmă. Pentru că, cel puțin, cunoscând-o pe dna Maria Ciobanu, o femeie cu o inimă..., cu două inimi, aș spune eu, inimoasă și pentru națiune, și româncă, ce poate hotărî ea? Ea se îmbolnăvește, sărmana, de ciudă, de necaz.”

Europa Liberă: Dar o femeie în fruntea Republicii Moldova ar schimba situația?

Moldova, Chisinau, Marțișor, Nineta Caranfil
Moldova, Chisinau, Marțișor, Nineta Caranfil

Ninela Caranfil: „O! Cea mai bună candidatură ar fi o femeie în fruntea statului. Dragă Valentina, eu am citit una din cărțile unei mari actrițe americane, Jane Fonda, în care ea scrie așa: „Atunci când s-au format Statele Unite ale Americii, la baza acestei creări a fost un consiliu de femei în vârstă”. Iaca, uită-te la mine. Eu îs un pic „trecută” (râde), eu nu-s bătrână, îs un pic „trecută”, deci femei ca mine. Și spune că acest consiliu de femei hotăra totul. Prin faptul că ele au trăit o viață, au acumulat experiență, au acumulat multă înțelepciune, copii, nepoți, strănepoți, ele erau gata de orice sacrificiu, ele nu aveau ce pierde. Și ele, fiind așa cum erau, duceau politica cea mai dreaptă și ele hotărau. Ele nu ocupau posturi de conducere, nu, ele hotărau; ele luau decizia cine-i bărbatul cel mai vrednic care poate să fie în fruntea statului; ele hotărau când e vorba de război, când statul trebuie să lupte, când trebuie să se facă pace în stat.”

Europa Liberă: Ar avea șansă o doamnă în Republica Moldova să ajungă în fotoliul prezidențial?

Ninela Caranfil: „Nu! Nu, pentru că-s prea mulți bărbați care neagă valoarea femeii.”

Europa Liberă: Deseori atunci când sunt în Moldova profundă discut cu doamne și multe din ele îmi spun că au îmbătrânit înainte de vreme.

Ninela Caranfil: „Da...”

Europa Liberă: Cum e să îmbătrânești frumos în Republica Moldova?

Ninela Caranfil: „Crede-mă, eu îți mărturisesc: eu mi-am menținut duhul și spiritul. Spiritul meu a rămas, este și are elan tineresc. Știi de ce? Pentru că eu am avut nenumărate întâlniri cu spectatorii, iar când ai întâlniri cu spectatorii, cu liceenii, cu oameni care te ascultă și te iubesc, și te respectă, atunci te energizezi de la ei. Doamne, Dumnezeule, câtă energie am primit eu de la oamenii ăștia și le mulțumesc din suflet pentru măcar „Bună ziua!”, „Ce mai faceți?”, un zâmbet... E minunat, e minunat să trăiești așa.”

Europa Liberă: De ce aceste femei din mediul rural spun despre ele că îmbătrânesc mai repede decât le-ar permite vârsta?

Ninela Caranfil: „Da, da, înainte de timp. Pentru că ele muncesc, sărmanele, până cad în genunchi. Când casa îi pe pământ, nu se mai termină munca. Și ele, sărmanele, soții stau la bar și închină cu prietenii, iar ele muncesc de le iese ochii. Păi unde-i egalitatea asta, domnilor, despre care trâmbițați voi că femeile îs egale în drepturi? Cum sunt egale dacă ele ajung seara și cad în genunchi și numai abia-abia se târâie până la pat?...”

Europa Liberă: Iar pentru că bărbatul poate fi găsit deseori la bar în sat, în localitate, știți că crește numărul cazurilor de violență în familie?

Ninela Caranfil: „Bineînțeles!”

Europa Liberă: Cine are de pătimit cel mai mult? Femeia.

Ninela Caranfil: „Bineînțeles că el vine, la țară se spune „cu nările umflate de vin”, și el mai vrea și dragoste. El vrea ca această femeie nenorocită, muncită, chinuită să-l mai și iubească și de aici – o bate și o iubește.”

Europa Liberă: Am avut interlocutoare femei care au plecat peste hotare și care și-au refăcut viața în străinătate și mi-au zis că e o mare diferență între felul cum se înțelege „a trăi” peste hotare și în Republica Moldova. Pentru că în Republica Moldova, așa cum spunea ea, bărbatul o ducea în beci și o bătea acolo, aplica violență, iar în străinătate soțul cu care și-a refăcut viața o duce la spectacol, la teatru, la concert, la mare, în vacanțe...

Ninela Caranfil: „Vezi care e diferența? Bărbații noștri nu sunt cavaleri. Or, femeile noastre se duc în străinătate și întâlnesc niște bărbați-cavaleri, care le curtează, care le prețuiesc, care le mângâie, care le menajează, care fac pentru ele orice, adică femeile se simt femei cu adevărat.”

Europa Liberă: Doamnă Caranfil, dar bărbații ăștia violenți au fost crescuți tot de mame, educați tot de mame?

Ninela Caranfil: „Greșit crescuți! Eu mă uit cum mama stă în picioare și un copil de vreo 10 ani șede, fiul. Și eu mă gândesc: dar de ce tu, mamă, nu zici: „Fiule ia ridică-te, te rog, să mă așez eu, că eu am muncit azi și-s obosită? Sau, uite, este acolo o bătrână, care trebuie să se așeze? De ce nu? Nu! Femeia încă îl protejează din dreapta, din stânga, să nu se așeze nimeni, să nu-i spună nimeni nimic, să nu-i facă vreo obiecție. Mamele sunt de vină! Cresc niște egoiști, bărbați egoiști. Și bărbații crescând, ei își caută o femeie care s-o înlocuiască pe mama – să-i facă și mâncare și să i-o aducă în pat, și să-i facă curățenie ș.a.m.d. Greșit! Mamele sunt de vină. Domnule, mama îi chinuită, ian vino și tu la bucătărie și ajut-o și ian fă și tu o curățenie, ian implică-te și tu, ian ajut-o pe mama. Nuuu! Mamele îi pun la televizor, îi pun la computer, îi lasă acolo în pace. Nu se poate. Copilul e crescut greșit, copilul trebuie să muncească. Capitaliștii chit că au bani – și mulți – îi iau de mici la muncă cu ei ca să-i învețe să muncească și să muncească cinstit, și să facă banul acela cinstit, nu hoțind. Ce să-ți mai spun, Valentina? Femeile aici îs vai de capul lor!”

Europa Liberă: Ce sfaturi ați avea pentru femei?

Ninela Caranfil: „Să nu se chinuie. Eu de la cinci luni am crescut-o pe fiică-mea de una singură. Și am avut niște propuneri, dar mi-am zis că decât să-mi leg viața cu un bărbat de acesta, mai bine singură. Da, m-am chinuit, Dumnezeu știe cum am crescut copilul acesta, prin deplasări, pe la spectacole, n-aveam cu ce-o hrăni, am umblat și cu cerșitul, da, nu mi-a fost rușine, că am cerșit pentru copilul meu. Dar mi-am zis: decât să-mi mai iau unul care să stea la televizor și eu să muncesc și pentru el... Nu, nu, nu se poate!”

Europa Liberă: Femeia pune preț pe demnitate?

„avem o misiune extraordinară și bărbații n-o înțeleg. Avem misiunea cea mai importantă pe acest pământ.”
„avem o misiune extraordinară și bărbații n-o înțeleg. Avem misiunea cea mai importantă pe acest pământ.”

Ninela Caranfil: „Nu prea. Le-aș sfătui pe femeile noastre dragi: aveți demnitate, dragile mele! Din moment ce el te-a lovit, el nu mai este bărbatul tău; din moment ce el nu te ajută, el nu mai este bărbatul tău; din moment ce el stă la bar și tu muncești până dai în bot, nu mai este bărbatul tău, te lepezi de el, cum te lepezi de Satana. Femeia îi puternică, femeia este ajutată de Dumnezeu. Dumnezeu n-are s-o lase să dispere, nu, nici pe departe. Eu am simțit această minune. Valentina, dacă n-aș fi simțit eu pe propria piele, că eu uneori ziceam: „Gata! Nu mai pot, sunt la capătul puterilor, sunt disperată”. Ei, atunci îmi venea colacul de salvare. Uite atunci îmi venea salvarea. Dumnezeu nu ne uită, Dumnezeu ne ajută, mai ales pe noi, femeile, care avem o misiune extraordinară și bărbații n-o înțeleg. Avem misiunea cea mai importantă pe acest pământ.”

Europa Liberă: Să fie sănătoși și bărbații și să aibă înțelepciunea să prețuiască femeile!

Ninela Caranfil: „Să fie cavaleri și să le promoveze. Cu cât mai multe femei în conducere, cu atât mai bine țării. (Râde.) Așa zic eu.”

Europa Liberă: Și în Parlament, și în Guvern, și la Președinție, în alte instituții ale statului.

Ninela Caranfil: „Da, da! De ce nu? O femeie este vrednică. Sunt foarte multe femei școlite în Occident, domnule, au atâta erudiție. Eu le ascult, au un limbaj bogat, au gânduri, au idei... Puneți-o, dragilor, președinte de țară! Să nu vorbească prostii și nerozii și să râdă lumea de noi, măi oameni buni, puneți o femeie de asta reprezentativă și o să ne mândrim cu toții.”

Europa Liberă: Ar mai trebui ca și femeile să susțină femeia.

Ninela Caranfil: „Așa e, așa e, ai dreptate! Femeile trebuie să se susțină și poate va da Dumnezeu în ceasul al 12-lea și va fi și așa.”

XS
SM
MD
LG