Linkuri accesibilitate

Femeie iraniană în moarte cerebrală, după ce a fost arestată de poliția moralității


Mahsa Amini, victimă a brutalității poliției moralității

O femeie iraniană în vârstă de 22 de ani a fost declarată în moarte cerebrală la doar câteva ore după ce s-au răspândit informații potrivit cărora ar fi fost bătută și arestată de poliția moralității din Teheran pentru că nu a respectat regulile obligatorii ale țării privind hijabul.

Poliția moralității sau a modei este un departament al poliției din Republica Islamică Iran care veghează la respectarea legilor modestiei vestimentare și arestează în special femeile care nu se supun codului vestimentar.

Potrivit informațiilor publicate pe rețelele de socializare, Mahsa Amini venise din provincia vestică iraniană Kurdistan la Teheran pentru a-și vedea rudele când a fost arestată pe 13 septembrie. Martorii oculari au declarat jurnaliștilor că se pare că Amini a fost bătută în interiorul dubei poliției. La câteva ore după arestare, familia sa a fost informată că Mahsa a fost spitalizată.

Biroul de presă al Departamentului de Poliție din Teheran a negat afirmațiile martorilor oculari potrivit cărora Amini ar fi fost bătută, spunând că aceasta a fost transferată la unul dintre departamentele de poliție din Teheran pentru „justificare și educație” cu privire la hijab, când „a suferit brusc o problemă cardiacă”.

Kiarash Amini, fratele lui Mahsa, a declarat într-un interviu acordat site-ului de știri Iranwire că medicii au diagnosticat-o pe Mahsa ca având fie un atac de cord, fie un accident vascular cerebral, „și că, deși inima ei încă bătea, creierul ei nu mai este conștient”.

Autoritățile iraniene iau din ce în ce mai multe măsuri drastice împotriva femeilor considerate că încalcă legea obligatorie a țării privind hijabul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG