Linkuri accesibilitate

Femeile afgane protestează împotriva „genocidului comunității Hazara” 


Zeci de afgani, majoritatea femei, au protestat pe 1 octombrie, la o zi după ce un atac sinucigaș cu bombă a ucis zeci de studenți, majoritatea femei, care se pregăteau pentru examenele de admitere la universitate în Kabul.

Poliția a estimat bilanțul atentatului din 30 septembrie la „cel puțin 20 de persoane”, în timp ce ONU a declarat pentru agenția de presă AFP la 1 octombrie că cel puțin 35 de persoane au murit și 82 au fost rănite.

Majoritatea victimelor erau din comunitatea Hazara, o minoritate etnică musulmană majoritar șiită care a fost ținta unor atacuri brutale în ultimii ani.

Aproape 100 de protestatari au trecut în marș pe lângă un spital unde sunt tratate victimele atacului, scandând: „Opriți genocidul Hazara” și „Nu este o crimă să fii șiit”.

Zeci de milițieni talibani înarmați au urmărit protestul.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul asupra Centrului de învățământ superior Kaj, dar gruparea teroristă Stat Islamic, care îi consideră eretici pe șiiți, a revendicat atacuri anterioare în zonă care au vizat femei, școli și moschei.

Talibanii - care au preluat conducerea guvernului afgan în august 2021, după retragerea coaliției internaționale conduse de SUA - îi consideră, de asemenea, pe Hazara drept eretici.

Atacul este o „reamintire rușinoasă aeșecului total al talibanilor, în calitate de autorități de facto, de a proteja poporul afgan”,a declarat Samira Hamidi de la grupul de apărare a drepturilor Amnesty International într-un comunicat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG