În Republica Moldova în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile, una moare din cauza acestei boli, arată datele cu care operează autoritățile. Pentru a reduce aceste cifre, care ascund, de fapt, mii de familii distruse, Ministerul Sănătății, alături de Fondul ONU pentru populație au lansat astăzi un program prin care femeile vor avea posibilitatea să treacă gratuit, o dată la trei ani, testul numit Papanicolau, care depistează celulele ce provoacă cancerul de col uterin.
Otilia avea 28 de ani şi un copil care o aștepta acasă atunci când medicul i-a descoperit, după un control de rutină, cancer de col uterin în fază incipientă:
„Am apelat la medicul de familie pentru a efectua testul Papanicolau. Am fost informată că rezultatele nu sunt normale. Am urmat un tratament de câțiva ani, dar întotdeauna am efectuat investigații, permanent am fost în vizorul medicilor. Recomand tuturor doamnelor și domnișoarelor să se adreseze la medic. Este un test gratuit.”
Europa Liberă: V-ați convins toate prietenele să facă testul?
Otilia: „Desigur! Mi-am convins colegele de la serviciu, prietenele, pe toată lumea!”
Pentru că s-a adresat la timp medicului, Otilia a reușit să se scape de cancer şi să aducă pe lume încă doi copiii. Experiența statelor Uniunii Europene arată că programele de prevenire a cancerului de col uterin scad de câteva ori numărul cazurilor de îmbolnăvire. În Marea Britanie, bunăoară, un asemenea proiect există din 1988 și anual salvează viețile a peste 4,500 de femei.
Ce presupune programul de prevenire a cancerului de col uterin care, din acest an, funcționează și în Republica Moldova? Instruirea medicilor de familie ca să efectueze corect testul, evidența femeilor de 25-61 de ani – considerate în grupul de risc, şi încurajarea lor să treacă testul Papanicolau o dată la trei ani, explică directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun:
„În primul rând, un screening trebuie să fie cât mai aproape de oameni, de aceea, în toate centrele de medicină primară vor fi colectate analizele Papanicolau. În caz dacă rezultatele vor fi suspecte, pacienta va fi transferată pentru un examen colposcopic. În cazul în care rezultatul va fi iarăși suspect, pacienta va ajunge la Institutul mamei și a copilului pentru confirmarea diagnosticului sau excluderea acestuia.”
Celulele infecției cu virusul ce duce la dezvoltarea cancerului de col uterin se dezvoltă într-o perioadă de până la zece ani. Iată de ce, medicii insistă ca testul să fie făcut o dată la trei ani, timp în care se pot lua măsurile necesare pentru a vindeca boala. Reprezentanta UNFPA Moldova Rita Columbia spune că cele mai multe cazuri de cancer sunt depistate în ţările cu venit mic:
„Dacă e să privim situaţia la nivel global, cancerul de col uterin este al treilea cel mai răspândit şi afectează anual peste jumătate de milion de femei anual. Statisticile sunt îngrijorătoare în ţările sărace sau în curs de dezvoltare şi asta pentru că nu există programe de prevenire. Experienţa statelor dezvoltate arată că asemenea programe, dacă sunt bine organizate, pot reduce rata cancerului de col uterin până la 80 la sută.”
În cadrul programului de prevenire a cancerului de col uterin, Republica Moldova este sprijinită de Fondul ONU pentru populaţie şi Agenţia elveţiană pentru dezvoltare şi cooperare. Suportul financiar se ridică la peste un milion de dolari, bani ce vor fi cheltuiți pentru utilaj medical, instruirea medicilor de familie şi informarea femeilor despre importanța depistării precoce a bolii.