Linkuri accesibilitate

Fenomenul dezinformării ia amploare


Imagine-simbol
Imagine-simbol

Raport CJI: derapajele s-au intensificat în campania electorală pentru alegerile din Chișinău

Un raport de monitorizare a presei dat publicității astăzi de Centrului de Jurnalism Independent (CJI) constată amplificarea dezinformării în ultimele trei luni în R. Moldova. CJI a analizat demersul informațional pe şase teme, inclusiv turul II al alegerilor din Chişinău şi protestul ce a urmat al opoziţiei, la 12 media dintre cele cu acoperire mai largă. Şi le-a criticat pe toate, începând cu media online şi terminând cu televiziunile, pentru că au utilizat pe larg tehnici de manipulare, încălcând totodată etica jurnalistică.

Presa moldoveană, arată curentul raport al CJI, s-a întrecut pe sine însăşi în reflectarea de pe poziţii partizane a realităţilor din ultimele trei luni.

În comentariile făcute azi, la lansarea cercetării, de Nadine Gogu, directoarea Centrului de Jurnalism Independent, se citeşte prea puţină speranţă că lucrurile se pot îmbunătăţi:

„Am văzut multe abateri comparativ cu precedentele rapoarte. Deseori, au recurs la tehnica duşmanului intern sau extern, tehnica informaţiilor prioritare, tehnica ţapului ispăşitor, sau chiar la tehnica salvatorului naţional sau messia. Asta pe lângă acele abateri de la codul deontologic, despre care spuneam că nu sunt comise neapărat deliberat, cum ar fi amestecul faptelor cu opiniile sau lipsa dreptului la replică.”

CJI s-a uitat pe conţinuturile din presă pe şase teme, printre ele procesul din justiţie al fiului unui fost preşedinte, Chiril Lucinschi, sau manifestaţiile de 1 şi 9 mai. Derapajele s-au intensificat în campania electorală pentru alegerile locale, constată autorul raportului, cercetătorul Victor Gotişan:

„Dacă vorbim de turul II al alegerilor, aici a fost cel mai multe abateri şi cele mai multe tehnici de manipulare. Unele au favorizat clar anumiţi candidaţi, de exemplu Accent TV, Jurnal TV şi NTV, altele au încercat să politizeze subiectul, Prime, Canal 2, Canal 3 şi Publika, cea mai frecventă tehnică fiind amestecul faptelor şi opiniilor. Sau tehnica salvatorului naţional sau Mesia.”

Iată şi detaliile prin care Gotişan îşi sprijină constatările: „Toate patru au tratat în felul următor: că PD nu a participat la aceste alegeri.”

Protestul opoziţiei împotriva invalidării scrutinului - o altă temă, aceleaşi metehne: tehnica duşmanului intern, generalizări, lipsa dreptului la replică, trunchiere de mesaje. Din nou, Victor Gotişan:

„În cazul respectiv, Jurnal TV a făcut un fel de reportaj lung de 40 de minute, folosind etichetarea, de exemplu: „sursele media afiliate oligarhului Plahotniuc au operat cu cifre eronate”, sau generalizarea: „Oamenii din întreaga republică şi-au revendicat drepturile.”

Nu este întâmplător că monitorizările ca cea a Centrului de Jurnalism Independent se concentrează în mod prioritar pe manipularea internă. În spatele acestui demers stă dezacordul unor organizaţii ca cea menţionată cu autorităţile, care îşi conjugă toate eforturile în ultimii ani pe combaterea propagandei externe, adică cea dinspre Rusia, în vreme ce pe cea internă o promovează aşa cum cred respectivele organizaţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG