Linkuri accesibilitate

Fermierii continuă protestele. Dialogul de la guvern a fost fără rezultat


Fermierii moldoveni au anunțat pentru marți, 21 iunie, proteste cu tractoare în mai multe orașe, cerând din nou soluționarea unor revendicări mai vechi, în frunte cu ajutoare pentru a face față scumpirilor de tot felul, în primul rând a motorinei. În după amiaza zilei, reprezentanții lor au fost primiți în capitală de premierul Natalia Gavriliță, totuși protestele vor avea loc, a declarat Europei Libere Alexandru Slusari fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, care a devenit recent director executiv al asociației „Forța fermierilor”.

Fermierii continuă protestele. Dialogul de la guvern a fost fără rezultat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

„Pe alocuri discuția a fost constructivă, dar nu este clar când se va reacționa la revendicările înaintate de asociație”, a mai spus Slusari.

Fermierii cer autorităților să li se restituie în totalitate cota accizelor la motorina cumpărată în acest sezon agricol, printr-un mecanism de rambursare mai facil.

Accentuând disponibilitatea resurselor bugetare, guvernul le-a oferit producătorilor agricoli 30 la sută din cota accizei pentru motorină- un sprijin despre care asociațiile de fermieri au spus că este foarte mic și că cel mai probabil va fi ignorat, inclusiv din cauza procedurilor birocratice din calea acestei subvenții.

Agricultorii mai solicită executivului o compensare parțială a costurilor pentru motorină, fertilizanți și pesticide, care s-au majorat de trei-patru ori comparativ cu anul trecut.

Andrei Dînga, membru al grupului de inițiativă al asociației „Forța Fermierilor” susține că cea mai urgentă problemă ține nu atât de prețul motorinei, ci de faptul că aceasta nu este accesibilă pentru agricultori.

„Motorina angro nu se vinde. Se vinde doar la stație și doar în cantități mici. Mulți agricultori deja trebuiau să intre în câmp, la recoltare, doar că nu au motorină și iată stau în așteptare. Asta-i o problemă foarte mari, vă dați seama, au cât de cât, ce roadă va fi, nu știu, dar trebuie să o strângă și atunci s-au pomenit cu problema lipsei motorinei”, a precizat pentru Europa Liberă, Andrei Dînga.

Fermierul de la Ștefan-Vodă mai spune că interdicția exporturilor de grâu, măsură aprobată de autorități după invazia rusă în Ucraina, ar putea genera o scădere de prețuri pe piața internă și prin urmare, fermierii împovărați de scumpiri riscă să piardă venituri.

Igor Grigoriev, directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” notează că încă din luna aprilie asociația pe care o reprezintă cere scoaterea interdicției la exportul de cereale.

Guvernul este îngrijorat că poate să nu ne ajungă grâu

Potrivit lui, există totuși un dialog constant cu autoritățile, care ar fi gata să revină la chestiunea exporturilor după ce va fi strânsă roada din acest an: „Guvernul este îngrijorat că poate să nu ne ajungă grâu. Dar le-am spus că grâul care este și care va fi recoltat va asigura pe doi ani de zile și securitatea alimentară la grâu, și posibilitatea de a exporta, ca în primul rând fermierii să-și poată să-și compenseze unele cheltuieli. Până la urmă, nu este așa de simplu nici de exportat.”

Directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, Igor Grigoriev, la fel ca și alți lideri de asociații de producători agricoli consideră că nu e momentul potrivit pentru proteste, în condițiile în care scumpirile la carburanți și fertilizanți sunt generate de războiul din Ucraina. Dar acest lucru, spun ei, nu scutește autoritățile de nevoia unor măsuri de sprijin pentru fermierii care au rămas fără piețele estice de comercializare a produselor și au cheltuieli fără precedent în acest an agricol.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG