Linkuri accesibilitate

Fermierii iau o pauză de la proteste și revin la masa de negocieri cu Guvernul 


Mai mulți agricultori din sudul țării și-au scos tehnica pe traseul Căușeni - Chișinău, 7 iunie 2023.
Mai mulți agricultori din sudul țării și-au scos tehnica pe traseul Căușeni - Chișinău, 7 iunie 2023.

Asociația Forța Fermierilor a decis să reia, săptămâna viitoare, negocierile cu Guvernul pe marginea revendicărilor care i-au scos pe agricultori la proteste. Dacă discuțiile cu premierul Dorin Recean nu vor avea rezultatul așteptat, aceștia ar putea reveni cu tehnica în stradă luni, 19 iunie.

Decizia a fost luată la ședința asociației de vineri, 9 iunie, când membrii organizației au acceptat propunerea lui Dorin Recean privind reluarea negocierilor. Potrivit unui comunicat emis de „Forța Fermierilor”, discuțiile cu prim-ministrul vor viza calcularea compensațiilor pentru costurile de producție, care ar putea fi alocate din fonduri europene.

Agricultorii au protestat pe 7 și pe 8 iunie pe mai multe trasee naționale. Pe marginea drumurilor au staționat peste 500 de unități de tehnică agricolă, iar pe unele trasee circulația a fost blocată timp de 15 minute.

Fermierii au ieșit cu tractoarele pe traseele naționale. Cum a avut loc prima zi de protest, lângă Căușeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

La discuțiile cu Guvernul, fermierii vor solicita să fie acordate compensații de cel puțin 3.000 de lei la hectar pentru producătorii de cereale, afectați de cantitatea mare de cereale ucrainene în bazinul Mării Negre, care a dus la prăbușirea prețurilor. De asemenea, ei vor să fie achitate urgent datoriile la subvenții și Portul Giurgiulești să fie obligat să exporte prioritar producție agricolă din R. Moldova.

Anterior, printre revendicările înaintate de Forța Fermierilor se regăsea interdicția importurilor de cereale și oleaginoase ucrainene, însă autoritățile au refuzat să facă acest lucru. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, că impactul acestor restricții ar fi mic, în timp ce o eventuală interdicție a tuturor exporturilor din R. Moldova, cu care amenințase Kievul, ar afecta semnificativ producătorii.

Fermierii au mai solicitat să fie extins programul de rambursare a TVA. Parlamentul a aprobat, pe 8 iunie, modificări la legislație în acest sens.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG