Partidul Fidesz al premierului maghiar Viktor Orbán a părăsit cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), după ce o majoritate covârșitoare a europarlamentarilor au votat miercuri pentru excluderea partidului aflat la putere în Ungaria.
148 de europarlamentari au votat în favoarea modificărilor regulilor de procedură necesare pentru a permite excluderea Fidesz din PPE, 28 au fost împotrivă, cu patru abțineri.
Excluderea Fidesz-ului din PPE era cerută mulți europarlamentari, chiar din cadrul PPE, de aproape un deceniu. Nemulțumirea crescuse din ce în ce mai mult de la începutul crizei Covid, din martie 2020, pandemia servind de pretext guvernului lui Viktor Orbán pentru a lua măsuri din ce în ce mai autoritare.
Fidesz fusese deja suspendat pe termen nedefiniti din PPE în martie 2019, însă eurodeputații lui Viktor Orbán rămăseseră nominal membri ai grupului.
Odată cu excluderea maghiarilor, PPE coboară de la 187 de membri (din 705) la 175, dar rămâne prima formațiune politică transnațională din Parlamentul European. Din România, fac parte din PPE deputații PNL, PMP și UDMR.
Imediat după votul de astăzi al europarlamentarilor din PPE, Viktor Orbán a trimis un mesaj în care anunța că Fidesz părăsește grupul, nemaiașteptând excluderea formală.
Unul din principalii eurodeputați din Fidesz, József Szájer, mare apărător al familiei tradiționale și adversar declarat al drepturilor LGBTQ, își dăduse deja anul trecut demisia după ce fusese arestat și amendat de poliția din Bruxelles pentru participarea la o petrecere gay, tip de activitate interzis de regulile carantinei.
Nu este prima oară că PPE pierde un grup relativ important și un număr de europarlamentari. Celălalt caz a lăsat urme mult mai adânci, atunci în 2009 fostul premier britanic David Cameron (același care avea să organizeze referendumul Brexit) a decis să scoată conservatorii britanici (Tories) din PPE, deoarece găsea doctrina „Popularilor” mult prea integraționistă.
Este de așteptat acum ca grupul Fidesz să caute să fie acceptat în gruparea eurosceptică a „Conservatorilor și Reformiștilor” (ECR), care are actualmente 61 de membri și e dominată de polonezii din PiS ai lui Kaczynski, aflați la putere la Varșovia, și de flamanzii separatiști din Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).
Din România, face parte din acest grup eurosceptic, ba chiar anti-UE, doar fostul preot Cristian Terheș, intrat inițial în Parlamentul European pe listele PSD.