Linkuri accesibilitate

Fiecare a patra persoană procură suplimentar medicamente în timpul spitalizării 


Cel mai frecvent, în situația de a procura suplimentar medicamente și consumabile au fost persoanele internate în spitalele republicane
Cel mai frecvent, în situația de a procura suplimentar medicamente și consumabile au fost persoanele internate în spitalele republicane

Fiecare a patra persoană din R. Moldova susține că procură medicamente și consumabile suplimentar pentru tratament atunci când se află în spital, chiar dacă polița de asigurare medicală ar trebui să acopere toate costurile.

Oamenii mai spun că sunt nevoiți să vină cu lenjeria de pat de acasă și să cumpere mâncare, arată un studiul privind accesul populației la serviciile de sănătate.

În cadrul studiului realizat de Biroul Național de Statistică în 2022, peste 24 la sută din persoanele intervievate au spus că au cumpărat suplimentar medicamente, 21% au recunoscut că au venit cu lenjeria de pat de acasă, 13% au mărturisit că au cumpărat produse alimentare și alte 7 la sută - că au procurat și consumabile medicale.

Cel mai frecvent, în situația de a procura suplimentar medicamente și consumabile (40% și, respectiv, 17%) au fost persoanele internate în spitalele republicane, comparativ cu cele internate în spitalele municipale (8 și, respectiv 2%).

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, spune că, în instituția pe care o conduce, pacienților care își cumpără medicamente li se returnează banii.

Dacă pacienții procură medicamente, li se întorc banii în aceeași zi, în baza facturilor.

„La noi, aceste lucruri sunt excluse. Avem o procedură internă care presupune că, dacă pacienții sau rudele acestora procură medicamente, li se întorc banii în aceeași zi, în baza facturilor pe care le prezintă la contabilitate. Anul trecut, nu am avut niciun caz de acest gen și nicio plângere din partea pacienților. Noi suntem bine asigurați atât cu medicamente, cât și cu consumabile medicale”, spune directorul de la Urgență.

Studiul mai arată că, cel mai frecvent, au avut nevoie de alimentație suplimentară persoanele internate în spitalele republicane - aproape 20%. În același timp, alimentația din spital a fost insuficientă pentru 12% din pacienții din instituțiile raionale și circa 11% din cei aflați la tratament în instituțiile medicale municipale.

Situația nesatisfăcătoare vizând calitatea lenjeriei de pat este caracteristică mai mult pentru spitalele raionale, unde practic fiecare a patra persoană internată a utilizat lenjeria de pat personală. În spitalele republicane, acest indicator a constituit 21,8%, iar în spitalele municipale – 14,3%.

Directorul Spitalul Raional Cantemir, Anatolie Răcilă, spune că, cel mai des, pacienții vin cu lenjeria de pat de acasă din motive de igienă personală.

„Da, am auzit și eu că în spitalele raionale ar fi insuficiente albituri. Noi la acest capitol suntem îndestulați. Pacienții insistă să vină cu ele de acasă din considerente de igienă personală. Nu putem să îi refuzăm. Ne străduim să fie ale noastre, pentru că sunt prelucrate și dezinfectate conform standardelor. În principiu, toate secțiile sunt asigurate cu cele necesare. Poate, în unele instituții sunt insuficiente. În ultima perioadă, s-a atras atenția la acest aspect”, explică directorul spitalului din Cantemir.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG