Linkuri accesibilitate

Finlanda și Suedia vor discuta cu președintele Turciei despre candidatura lor la NATO


Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul suedez Magdalena Andersson vor discuta cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre candidatura lor la NATO, care este în impas, pe 28 iunie, înaintea unui summit al celor 30 de membri ai alianței, care va avea loc la Madrid, a anunțat Helsinki pe 27 iunie.

„Președintele Niinisto se va întâlni mâine la Madrid cu președintele turc Erdogan, cu premierul suedez Andersson și cu secretarul general al NATO [Jens] Stoltenberg”, a transmis președinția finlandeză pe Twitter. Aceasta a precizat că întâlnirea „va fi precedată astăzi (27 iunie) de o rundă de discuții între oficialii finlandezi, suedezi și turci, găzduită de NATO la Bruxelles”.

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO. Însă președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că se opune aderării celor două țări nordice din cauza a ceea ce el a numit sprijinul lor pentru „organizațiile teroriste”, o referire la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, și la miliția kurdă Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) din Siria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG