Linkuri accesibilitate

Finlanda și Suedia vor semna marți protocolul de aderare la NATO


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, prezentând steagurile noilor candidate

Finlanda și Suedia vor semna marți protocolul de aderare la NATO, după care va urma ratificarea documentului de către parlamentele tuturor celor 30 de țări member, relatează Reuters.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg estima recent că până la toamnă cele două țări nordice ar putea fi membre ale Alianței, dispunând din acel moment și de protecția acordată prin articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

NATO a anunțat miercuri că a invitat oficiale Suedia și Finlanda să devină membre ale Alianței Nord-Atlantice. „Aderarea Finlandei și Suediei va face ca aliații să fie mai în siguranță, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură", se arată într-o declarație comună, adoptată la summitul de la Madrid.

Sub presiunea tensiunilor regionale în creștere, provocate de invazia rusă în Ucraina, cele două state nordice au decis să renunțe la statutul lor traditional de neutralitate. În cazul Finlandei, fusese impus la presiunile URSS după al Doilea Război Mondial. Suedia, pe de altă parte, era neutră de peste 200 de ani. Ambele țări au dezvoltat însă armate robuste iar Suedia este unul din marii producători de armament din lume.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG