Linkuri accesibilitate

FMI este gata să sprijine R. Moldova cu finanțare suplimentară


Reprezentantul FMI, Ruben Atoyan, și președinta Maia Sandu. Imagine de arhivă
Reprezentantul FMI, Ruben Atoyan, și președinta Maia Sandu. Imagine de arhivă

Guvernul de la Chișinău a cerut revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care să țină cont de noul context regional, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, referindu-se la războiul din Ucraina, perturbarea comerțului extern, efecte ale sancțiunilor economice în cazul Rusiei, precum și valul mare de refugiați găzduit de R. Moldova. Este vorba de suport bugetar direct, a precizat Gavrilița, dar și de concentrarea pe câteva domenii considerate de autoritățile moldovene importante.

Prim-ministra a menționat indexarea pensiilor și măsuri de îmbunătățire a nivelului de trai; politici de eficiență energetică, susținerea sectorială a agricultorilor și transportatorilor afectați de scumpirile în lanț la carburanți. În context a menționat reformarea sistemului de protecție socială, astfel ca persoanele cu venituri mici să beneficieze cu adevărat de ajutoare. O altă prioritate este siguranța alimentară și reorientarea comerțului spre UE, a afirmat șefa executivului. „Facem anumite calcule macroeconomice și bugetare și în dependență de ele vom solicita anumite sume de la partenerii de dezvoltare, inclusiv FMI”, a declarat Gavrilița.

Șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, s spus că țara a intrat în ultima criză generată de războiul din Ucraina cu rezerve bugetare solide și un sistem bancar puternic. În plus, deja economia moldoveană resimțea efectele pandemiei și ale prețurilor ridicate la resursele energetice. „FMI este pregătită să sprijine Moldova cu finanțare suplimentară care să diminueze efectele crizei asupra cetățenilor”.

La sfârșitul anului trecut, FMI a aprobat un program cu R. Moldova de aproape 600 de milioane de dolari, pe o perioadă de trei ani, fiind transferată deja o primă tranșă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG