Linkuri accesibilitate

FMI oferă Moldovei o asistență suplimentară de peste 260 de milioane de dolari


Fondul Monetar Internațional a decis că acorde R. Moldova o asistență financiară suplimentară de peste 260 de milioane de dolari, pentru a ajuta guvernul să acopere cheltuielile suplimentare provocate de „șocuri negative”, cum este războiul din Ucraina dar și explozia prețurilor la energie și creșterea rapidă a inflației. Banii suplimentari sunt totodată un semnal dar comunității internaționale, în primul rând Uniunii Europene, care-și coordonează și condiționează ajutoarele financiare de existența unui program de cooperare cu FMI.

Volumul total al finanțării FMI pentru R. Moldova se ridică în acest moment la aproape 800 de milioane de dolari (795,72 milioane). Peste 140 de milioane de dolari, informează Mold-Street.md, cu fost debursate imediat petru a ajuta Moldova să facă față problemelor financiare provocate de războiul din Ucraina.

În primele patru luni ale anului, prețurile de consum în R.Moldova au crescut cu peste 15%, iar rata anuală a inflației a ajuns la 27%, ceea ce a determinat Banca Națională să scumpeacă semnificativ creditele și să înăsprească politicele monetare. Măsuri salutate de conducerea FMI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG