Linkuri accesibilitate

Foarte „scumpul” președinte al Consiliului UE, Charles Michel, și gâlceava dintre BBC și Twitter 


Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Chișinău,-28 martie 2022
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Chișinău,-28 martie 2022

In ultimul său număr, pe luna aprilie, revista Le Monde Diplomatique (care nu are nimic în comun cu cotidianul Le Monde) prezintă pe două pagini pline o foarte complexă, detaliată și convingătoare radiografie a situației actuale din Kosovo,

«Două națiuni spate în spate» este cum rezumă Le Monde Diplomatique situația din Kosovo. Războiul din Ucraina îi forțează pe occidentali să definească un statut mai puțin precar pentru Kosovo. Acordul la care s-a ajuns pe 18 martie între premierul din Kosovo și președintele Serbiei ar trebui să ducă la o „normalizare”. Dar, prezentat ca un „suveranist de stânga” atunci când a fost ales în 2021, premierul kosovar Albin Kurti a reaprins un conflict care mocnea deja de multă vreme.

Occidentalii doresc însă, în acest timp, o normalizare cât mai rapidă a situației, fie și o „normalizare cu forcepsul”, cum o numește Le Monde Diplomatique.

Ceea ce nu trebuie uitat este însă faptul că sediul bisericii ortodoxe sârbe se află la Pejë/Peja; Peć în sârbă, mănăstire istorică sârbă din Kosovo încă păzită de trupele internaționale.

Twitter: BBC refuză eticheta „organ mass-media finanțat de un guvern”

BBC a anunțat că se opune unei noi etichete care descrie organizația ca fiind „organ mass-media finanțat de un guvern” pe contul său principal de Twitter.

BBC a contactat gigantul rețelelor sociale în legătură cu desemnarea pe contul @BBC pentru a rezolva problema „cât mai curând posibil”.

BBC explică că finanțarea sa este publică, prin taxa de licență, și că în realitate nu depinde politic de guvern.

Elon Musk a răspuns că și el crede că BBC este unul dintre organele de presă cele mai puțin părtinitoare.

Nivelul taxei anuale de licență de 159 de lire sterline - care este impusă prin lege pentru a viziona transmisiuni TV în direct sau în flux live în Regatul Unit - este stabilit de guvern, dar plătit de gospodăriile individuale din Regatul Unit.

Carta BBC prevede că corporația „trebuie să fie independentă”, în special în ceea ce privește „deciziile editoriale și creative și modul în care sunt furnizate producția și serviciile sale, precum și în gestionarea afacerilor”.

Inițial, Twitter a descris BBC drept „mass-media de stat” - o etichetă acordată unor canale precum RT (Russia Today) din Rusia și Xinhua News din China.

Prin lege, fiecare gospodărie din Regatul Unit trebuie să plătească licența anuală (cu anumite excepții).

Neplata licenței TV în sine nu este o infracțiune gravă. Totuși, neplata amenzii, în urma unei condamnări penale, ar putea duce la un risc de pedeapsă cu închisoarea – „o soluție ultimă” după ce alte metode legale au eșuat.

Somptuoasele cheltuieli de călătorie ale lui Charles Michel

Le Monde, cotidianul parizian, se ocupă în detaliu de uriașele și deranjantele cheltuieli (pe banii contribuabililor europeni) ale președintelui Consiliului UE, belgianul Charles Michel.

Somptuoasele cheltuieli de călătorie ale liderului european sunt mult mai mari decât cele ale predecesorilor săi. Ele se explică în special prin utilizarea frecventă a unor avioane private, inclusiv pentru călătorii scurte, călătorii scumpe și poluante.

Platforma americană Politico, care acoperă de la Bruxelles afacerile UE, îi făcuse deja lui Charles Michel un portret pictat cu vitriol (tradus integral și în franceză în ultimul număr al săptămânalului Courrier International).

La Bruxelles se tot vorbeste despre gustul lui Charles Michel pentru calatorii. De la epidemia de Covid-19 încoace, președintele Consiliului European s-a transformat într-un adevărat globetrotter. De la New York la Pekin, de la Phnom Penh la Johannesburg, de la Doha la Tokyo, prin Berlin, Paris sau Praga, el calatoreste pe întreaga planetă. În instituțiile UE, diplomații și funcționarii publici sunt indignați de călătoriile „costisitoare” ale fostului premier belgian. Presa specializată în afaceri comunitare, pe care Charles Michel și anturajul său o consultă cu angoasă în fiecare dimineață, se face în mod regulat ecoul acestor critici. O anchetă realizată de Le Monde atestă o creștere substanțială a cheltuielilor liderului european și o utilizare intensivă a avioanelor private, care sunt foarte scumpe și dăunătoare în ceea ce privește amprenta de carbon.

Pentru 2024, bugetul președintelui Consiliului European, în curs de adoptare, se ridică la 2,6 milioane de euro, în creștere cu 27,5% față de 2023, după cum a dezvăluit Politico. Această creștere se explică „în principal”, indică Secretariatul General al Consiliului într-o notă din 1 martie, prin „activitatea internațională intensă” a lui Charles Michel „în urma războiului din Ucraina”. „Trebuie să explicăm țărilor terțe sancțiunile noastre împotriva Moscovei și să luptăm împotriva narațiunii lui Putin că sancțiunile sunt responsabile pentru inflație”, detaliază anturajul său.

Concurență cu Ursula von der Leyen

În realitate, presa îl acuză pe Charles Michel că s-ar afla într-o concurență permanentă cu altă „călătoare”, șefa Comisiei UE Ursula von der Leyen. În cadrul unei întâlniri dedicate subiectului din 9 martie, nouă țări, printre care Germania, Italia și Polonia, au cerut „clarificări” cu privire la această creștere a cheltuielilor. Austria și Slovacia au vorbit despre „problemele de imagine” pe care le poate declanșa un astfel de stil de viață.

Anul viitor, cheltuielile de deplasare ale lui Charles Michel și ale delegațiilor pe care le duce cu el - membri ai cabinetului, protocol, securitate, personal de comunicare, cameraman, fotograf... - ar trebui să ajungă la 1,985 milioane de euro, cheltuieli mai mari cu peste o treime decât cele incluse în bugetul 2023.

Pe vremea predecesorilor săi, compatriotul său Herman Van Rompuy (2010-2014) și polonezul Donald Tusk (2014-2019), aceste costuri nu depășeau 500.000 de euro pentru un buget total cuprins sub un milion de euro. Inflația singură nu poate explica această creștere.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG