Linkuri accesibilitate

Focar de gripă aviară în România


Autoritățile sanitar-veterinare din județul Maramureș din România încep de miercuri procedura de eutanasiere și incinerare a păsărilor din ferma de găini din localitatea Seini unde a fost confirmată gripa aviară.

Este primul focar apărut în ferme după criza din 2005 – 2006, când au fost incinerate sute de mii de păsări din gospodării, ferme sau aflate în libertate. Spre deosebire de acea criză, care a intrat în România dinspre Ucraina, prin intermediul păsărilor sălbatice, acum, epidemia s-a propagat dinspre centrul Europei.

Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor.

Situația din UE s-a complicat de câteva luni, după ce în Polonia s-au identificat în total nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia.

Comisia Europeană a demarat imediat adoptarea decizie privind măsurile de protecție și regionalizarea, pe 16 – 17 ianuarie urmând să aibă loc la Bruxelles o sesiune specială pe acest subiect, la care vor participa și reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Romania. (ANSVSA).

În nord-vestul Ungariei a fost descoperită luni, 13 ianuarie, o tulpină a virusului de gripă aviară la o fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, a scris Agerpres.

XS
SM
MD
LG