Linkuri accesibilitate

Fondul Nazarbaev dă în judecată pentru calomnie o publicație de investigații


Insula Corupției: Somptuoasele proprietăți ale fostului lider kazah Nazarbaev și ale familiei sale. Secvență de film

Fondul Nazarbaev, cu sediul în Kazahstan, a intentat un proces împotriva unei publicații de investigație cu sediul în SUA, care gestionează Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), acuzând-o de calomnie pentru că un reportaj despre averea de mai multe miliarde de dolari a fostului președinte al națiunii din Asia Centrală, Nursultan Nazarbaev, i-ar fi afectat reputația.

În acțiunea în instanță, depusă la 29 iulie, pârât este Journalism Development Network din Baltimore, Maryland, care gestionează OCCRP, o rețea globală de jurnaliști de investigație. Acțiunea în justiție solicită daune compensatorii „în valoare de peste 75.000 de dolari, prejudiciu care va fi dovedit la proces”, precum și daune punitive pentru publicarea articolului intitulat „Miliardele lui Nazarbaev: Cum controlează liderul națiunii din Kazahstan imense averi prin intermediul fundațiilor caritabile.”

Ziarul online Courthouse News Service l-a citat pe Drew Sullivan, directorul executiv al Journalism Development Network, care a declarat că „OCCRP își susține povestea” și că grupul consideră că „acest proces nu are niciun temei”.

Documentarul OCCRP, publicată în ianuarie 2022, a oferit detalii despre patru fonduri separate asociate cu Nazarbaev. Acesta are acum 82 de ani și a condus țara bogată în petrol cu o mână de fier aproape 30 de ani înainte de demisia sa oficială în martie 2019.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG