Linkuri accesibilitate

Forțele de securitate de la Minsk au pătruns prin efracție în biroul postului nostru de radio


Un microbus din fața biroului Europei Libere de la Minsk în care au fost identificați ofițeri de securitate, 16 iulie, 2021
Un microbus din fața biroului Europei Libere de la Minsk în care au fost identificați ofițeri de securitate, 16 iulie, 2021

Forțele de securitate au atacat birourile și casele mai multor jurnaliști independenți din Belarus, pătrunzînd prin efracție in biroul postului nostru de la Minsk.

Forțele de securitate de la Minsk au pătruns prin efracție în biroul postului nostru de radio
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:50 0:00
Link direct

Potrivit unui martor ocular ofițerii au spart ușa la biroului în aceasta dimineata, pe fundalului unor noi represiuni împotriva presei independente.

Noile razii au loc după raidurile de ieri de la birourile a peste 10 organizații pentru drepturile omului din Belarus. Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat că atacurile recente ale autorităților din Belarus împotriva presei independente sunt „complet inacceptabile”, iar Asociatia Jurnaliștilor din Belarus a dat publicității un comunicat în care vorbește despre 19 razii de astăzi ale forțelor de Securitate împotriva jurnaliștilor și familiilor lor.

19 razii de astăzi ale forțelor de Securitate împotriva jurnaliștilor...

„Din nou, un atac masiv al forțelor de securitate asupra jurnaliștilor din întreaga țară”, se arată în comunicatul Asociației Jurnaliștilor din Belarus.

Ofițerii de securitate au percheziționat locuințele corespondenților postului nostru Aleh Hruzdzilovici și Valianțin Jdanko.

Hruzdzilovici și fosta corespondentă a serviciului Belarus al postului nostru de radio Ina Studzinskaia, a căror acreditare a fost anulată în octombrie, au fost reținuți.

Soția jurnalistului arestat a declarat Europei Libere/Libertatea că soțul ei a fost luat în cătușe.

„Telefoanele lui și ale mele, toate computerele și laptopurile au fost luate. Au fost nouă persoane. De asemenea, mi-au luat toți banii, chiar și ruble bieloruse din buzunar. Ca si 300 de dolari care îmi rămăseseră pentru a trăi", a adăugat ea.

La începutul acestei săptămâni, poliția din Belarus a efectuat raiduri împotriva grupurilor pentru drepturile omului și mass-media, inclusiv împotriva centrului pentru drepturile omului Viasna și Comitetului Helsinki din Belarus, în încă o dovadă că Aleaksandr Lukașenka își intensifică în continuare represiunea împotriva disidenței, începută după alegerile din 9 august – anul trecut, alegeri considerate fraudate masiv de opoziție și de Occidentul democratic.

Svetlana Țihanovskaia
Svetlana Țihanovskaia

Miercuri, cel puțin o duzină de persoane au fost reținute în raidurile care au vizat cel puțin 19 organizații neguvernamentale din Minsk și din alte orașe.

Simt că ne-am întors în stalinism, undeva în 1937. În fiecare dimineață - pogromuri și raiduri", a scris Franak Viacorka, un consilier al liderului opoziției Svetlana Țihanovskaia, pe Twitter.

Organizația pentru drepturile omului, Human Rights Watch (HRW), spune că raidurile masive efectuate de regimul autoritar din Belarus împotriva principalelor organizații ale societății civile și arestarea persoanelor incomode sunt de o gravitate „fără precedent”. Într-o declarație pe 15 iulie, organizația cu sediul la New York a cerut eliberarea imediată a celor arestați în urma protestelor pro-democrație cauzate de presupusa fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020 de către Aleksandr Lukașenka.

Autoritățile din Belarus au decis să reducă la tacere complet presa independentă și organizatiile pentru drepturile omului în preajma aniversarii unui an de la masivele proteste impotriva lui Lukașenka și a rezultatului votului din 9 august. La protestele care au durat luni de zile au participat sute de mii de oameni. Represiunea masiva din ultimele luni este și impotriva participantilor la proteste sau celor care le-au susținut chiar și numai prin mesaje pe retele de socializare, sau comentarii favorabile protestatarilor. Zeci de mii de oameni au fost aduși in fața instantelor și condamnați la amenzi sau detenție. Majoritatea liderilor opozitiei, ca si important activisti pentru resoectarea drepturilor omului sau jurnalisti au fost obligați să părăseasca țara.

Rețineri în timpul unui protest din Minsk, noiembrie 2020
Rețineri în timpul unui protest din Minsk, noiembrie 2020

Într-o evoluție separată, un tribunal din Belarus a condamnat 10 studenți și un profesor la 2 ani și jumătate de închisoare pentru că, potrivit procuraturii, ar fi încălcat ordinea publică, iar un alt student a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru aceeași presupusă vină. Toți studenții au pledat nevinovat de organizarea și pregătirea unor acțiuni de încălcare a ordinii publice. Studenta Anastasia Bulibenka a declarat în instanță că are, ca orice cetățean al Belarusului, libertatea de gîndire, dar că niciodată nu a încălcat legea și nici nu se consideră o răufăcătoare.

Potrivit Asocioației Studentilor din Belarus, cel puțin 100 de studenți au fost exmatriculați din universitatăți ca urmare a represiunilor împotriva protestatarilor anti-Lukașenka, iar cel puțin 40 au fost aduși în fața instanțelor, pentru ceea ce procurorii consideră ca ar fi infracțiuni penale.

Occidentul nu îl consideră că Lukașenka liderul legitim al țării...

Occidentul democratic, care a refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu îl consideră că Lukașenka liderul legitim al țării, a impus mai multe runde de sancțiuni împotriva regimului său, împotriva unora dintre membrii familiei sale, altor oficialități ca și asupra sectoarelor economice cheie ale țării.

UE a impus alte sancțiuni ample menite să slăbească regimul după aterizarea forțată a unui avion european de pasageri la Minsk și arestarea bloggerului opozitiei Raman Pratasievici care se afla la bord. Lideri politici occidentali au caracterizat atunci actiunile Minskului cu un „terrorism de stat”.

De menționat că săptămîna aceasta, liderul de la Minsk a avut înca o întrevedere la Sankt Petersburg cu principalul său susținător, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Președintele postului nostru de radio Jamie Fly consideră acțiunile de astăzi ale Minskului drept „tehnici de intimidare menite să reducă la tăcere jurnalismul nostru” și „sunt o mărturie a disperării despotice a regimului lui Lukașenka de a se agăța de putere cu orice preț”.

XS
SM
MD
LG