Linkuri accesibilitate

Forțele de securitate din Kârgâzstan au folosit gaze lacrimogene împotriva a mii de protestatari


În Kârgâzstan, forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva a mii de oameni care s-au adunat, luni, în centrul capitalei, Bishkek, pentru a protesta față de rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare de duminică.

Potrivit autorităților electorale, alegerile au fost câștigate de trei partide apropiate președintelui pro-rus, Sooronbai Jeenbekov, dar opoziția a semnalat numeroase nereguli. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a spus și ea că alegerile kârgâze au fost însoțite de „afirmații credibile despre cumpărarea de voturi”. Se relatează că poliția kârgâză a aplicat forța după unii participanți la protestul de luni au încercat să pătrundă în sediul guvernului. Câteva persoane au fost rănite, inclusiv liderul unui partide de opoziție.

Protestele au fost declanșate inițial de zece partide mici, dar participanții au spus că li s-au alăturat și două partide care au depășit pragul electoral. O petiție adresată Comisiei Electorale Centrale în care i se cere anularea rezultatelor oficiale și organizarea de alegeri repetate ar fi fost semnată de 12 lideri de partide. Comisia a spus că va anunța rezultatele finale în decurs de 20 de zile.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG