Linkuri accesibilitate

Forțele de securitate irakiene au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din prejma ambasadei SUA din Bagdad


Membrii miliției Kataeb Hizbullah atacând clădirile ambasadei SUA la Bagdad, 31 decembrie 2019
Membrii miliției Kataeb Hizbullah atacând clădirile ambasadei SUA la Bagdad, 31 decembrie 2019

Forțele de securitate irakiene au folosit gaze lacrimogene în prejma ambasadei Statelor Unite ale Americii din Bagdad încercând să oprească protestele violente împotriva recentelor atacuri aeriene americane care au ucis cel puțin 25 de membri ai unui grup militant susținut de Iran. Agenția Reuters a relatat că măsurile defensive au rănit 12 milițieni care au luat parte la manifestații. Mii de protestatari s-au adunat în fața ambasadei pe 31 decembrie pentru a condamna atacurile aeriene efectuate de Statele Unite în Irak și Siria pe 29 decembrie și care i-au avut ca țintă pe membrii miliției Kataeb Hizbullah. Guvernul irakian a cerut ca protestatarii să părăsească ambasada și a adăugat că „orice agresiune împotriva ambasadelor sau reprezentărilor străine va fi prevenită și pedepsită de lege”. Personalul ambasadei a fost evacuat.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a acuzat Iranul că a „orchestrat” atacul protestatarilor asupra ambasadei SUA din Irak.

„Iranul a ucis un contractor american, i-a rănit pe mulți. Am reacționat ferm și mereu o vom face. Acum Iranul orchestrează un atac asupra Ambasadei SUA în Irak. Vor fi trași la răspundere. În plus, ne așteptăm ca Irakul să-și folosească forțele pentru a proteja ambasada, au fost astfel notificați”, a scris președintele SUA într-un mesaj postat pe Twitter.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG