Linkuri accesibilitate

Forțele speciale iau cu asalt combinatul siderurgic „Azovstal” din Mariupol


Filmare cu drona a luptelor din zona combinatului Azovstal, Mariupol, 19 aprilie 2022

Forțele speciale iau acum cu asalt combinatul siderurgic „Azovstal” din Mariupol, unde se adăpostesc ultimele trupe ucrainene care rezistă forțelor rusești, a declarat un oficial al autorităților separatiste din Donbas.

Se estimează că, în combinatul situat în zona portului, s-ar mai afla circa trei mii de militari, majoritatea membri ai batalionului Azov, relatează corespondenții RFI. Autoritățile ucrainene susțin că în uzină s-ar fi adăpostit și circa o mie de civili, între care și copii.

Militarii ucraineni au ignorat un nou ultimatum dat de armata rusă, care le ceruse să se predea până la prânz.

O victorie rusă la Mariupol ar fi, în primul rând, o victorie strategică importantă, dar și una simbolică: ar permite Rusiei să creeze o punte terestră între Rusia, regiunile separatiste din estul Ucrainei și peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv încă din 2014.

Ar permite totodată trupelor prinse acum în lupte să se reorienteze spre frontul de est. Și ar da Rusiei prima victorie într-un mare oraș ucrainean, de la lansarea invaziei pe 24 februarie. Iar înfrângerea batalionului Azov ar furniza propagandei ruse un nou pretext pentru a vorbi despre „denazificarea” Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG