Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene se vor retrage din Severodonețk


Militari ucraineni la Severodonețk, 20 iunie 2022
Militari ucraineni la Severodonețk, 20 iunie 2022

Șeful administrației militare Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că forțele ucrainene vor trebui să părăsească orașul Severodonețk. „Din păcate, militarii noștri vor trebui să se retragă din Severodonețk, pentru că nu are sens să rămână pe poziții distruse: creștere numărul morților”, a scris Haidai, vineri, 24 iunie, pe contul său de Telegram.

Potrivit lui, în Severodonețk, pe care forțele rusești îl bombardează zilnic de aproape patru luni, 90% din clădiri au fost distruse sau avariate. În plus, Haidai a declarat că rușii au cucerit Nikolaevka, o așezare situată la sud-vest de Lisiceansk, în apropierea drumului strategic spre Bahmut care asigura aprovizionarea apărătorilor ucraineni.

Potrivit experților de la Institutul american pentru studii de război (ISW), este posibil ca trupele rusești să fi ajuns deja la periferia sudică a orașului Lisiceansk, dar eventuala pierdere de către ucraineni a orașelor-gemene Severodonețk și Lisiceansk nu va răsturna situația în favoarea Rusiei și nu-i va oferi un avantaj decisiv în viitoarele operațiuni din Ucraina, ci va slăbi și mai mult armata rusă.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că, în dimineața zilei de 24 iunie, trupele rusești au făcut o breșă în apărarea ucraineană la sud de Lisiceansk, pe malul drept al râului Severski Doneț, dar armata ucraineană a reușit să respingă atacul dinspre sud-vest. De asemenea, forțele rusești au bombardat zonele populate din apropierea orașului Harkov, Sloveansk, precum și satele din apropierea șoselei Bahmut-Lisiceansk.

Canale ucrainene de telegram au relatat despre noi explozii în orașul Nicolaev și în împrejurimi. Potrivit informațiilor preliminare, este vorba de un nou atac cu rachete al armatei ruse.

Între timp, Statele Unite ale Americii au anunțat un nou pachet de ajutor militar de 450 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include muniții și arme avansate, inclusiv sisteme de rachete de mare mobilitate HIMARS, obuze pentru artilerie și bărci de patrulare. Tot joi, Kievul a anunțat că a primit primele arme grele din partea SUA, inclusiv sisteme HIMARS.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG