Linkuri accesibilitate

Ştiri

Forțele de securitate din Belarus au percheziționat locuințele cîtorva zeci de jurnaliști și activiști

Percheziție la sediul Asociației jurnaliștilor din Belarus, Minsk, 16 februarie 2021

Forțele de securitate din Belarus au percheziționat în 16 februarie locuințele cîtorva zeci de jurnaliști și activiști pentru drepturile omului din toată țara. Cel puțin 25 de locuințe din Minsk și din alte localități au fost cercetate, precum și birourile centrului pentru drepturile omului Viasna și sediul Asociației jurnaliștilor din Belarus.

Autoritățile de al Minsk au spus într-o declarație că raidurile sînt legate de o anchetă privind finanțarea protestelor de către „organizații care se poziționează ca apărători ai drepturilor omului”.

Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a condamnat perchezițiile, spunînd că în încercarea de a se agăța de putere regimul îi reprimă pe cei care apără drepturile omului. Cît timp asta va continua, a adăugat Țihanovskaia, toți bielorușii sînt în pericol.

Belarus se află în criză din august, când președintele Aleksandr Lukașenka s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale, despre care opoziția și majoritatea populației au spus că au fost măsluite, declanșînd masive demonstrații de protest reprimate violent de poliție și forțele de securitate.

Vezi ultimele știri ale zilei

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu ambasadorul SUA și șeful Misiunii USAID la Chișinău

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la întrevederea cu ES Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, și noul șef al Misiunii USAID la Chișinău, Scott Hocklander

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri, 24 februarie, o întrevedere cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, și cu noul șef al Misiunii USAID la Chișinău, Scott Hocklander, informează Serviciul de presă al Președinției.

Maia Sandu a menționat că prioritățile USAID în anul curent ar trebui să reflecte probleme imediate ale țării, în special atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei. De asemenea, șefa statului moldovean a subliniat necesitatea de a sprijini Întreprinderile Mici și Mijlocii și fermierii ca să facă față crizei economice, precum și proiectele existente care susțin democrația la nivel local sau care ajută cetățenii să beneficieze de oportunități și servicii mai bune la nivel de comunitate.

Directorul USAID, Scott Hocklander, a vorbit despre asistența oferită de Statele Unite care are scopul de a susține parcursul democratic și european al Republicii Moldova. În acest scop, prioritățile USAID în Moldova vor viza și în continuare dezvoltarea oportunităților pentru tineri și femei; combaterea corupției; susținerea mass-media independente și a educației pentru media printre cetățeni.

Comisia Europeană propune prelungirea sistemului de roaming fără taxe în UE

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că va propune prelugirea cu zece ani a actualului sistem de tarifare în telefonia mobilă, care permite utilizarea rezonabilă fără taxe suplimentare de roaming în spaţiul Uniunii Europene.

Actualul sistem a intrat în vigoare în statele membre UE în 2017, dar ar urma să expire în 2022. „Pentru a asigura că cetăţenii pot continua să se bucure de roaming fără taxe suplimentare în timpul călătoriilor în spaţiul UE, Comisia Europeană a propus astăzi o nouă Reglementare în domeniul roaming-ului. (...) Noua Reglementare va prelungi cu zece ani actualele reguli, care urmează să expire în 2022. De asemenea, vor fi asigurare servicii mai bune de roaming.

Spre exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeaşi calitate şi viteză în reţeaua mobilă, atât acasă, cât şi în străinătate, atât timp cât sunt disponibile reţele echivalente", anunţă Executivul UE, într-un comunicat citat de agenția Mediafax.

Guvernul de la București a aprobat ordonanța de urgență pentru oferirea primelor doze de vaccin R. Moldova

Guvernul României a aprobat ordonanța de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit pentru R. Moldova. Ajutorul constă din 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 000 de doze de vaccin promise de România. Anunțul a a fost făcut cu puțin timp în urmă de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„O veste foarte bună pentru țara noastră!Acum câteva clipe Guvernul României a anunțat aprobarea Ordonanței de urgență prin care a fost reglementat ajutorul ce va fi oferit imediat pentru Republica Moldova. Acest ajutor imediat constă din 20 de mii de doze de vaccin, ceea ce constituie prima tranșă din cele 200 000 de doze de vaccin promise de România.

Aceste doze de vaccin vor fi suficiente pentru a imuniza tot personalul medical. Suntem recunoscători Președintelui României, Klaus Iohannis, Prim-ministrului României, Florin Cîțu, și poporului român pentru donația de vaccin și solidaritatea imensă de care dau dovadă”, a anunțat șefa statului moldovean.

COVID-19 în R. Moldova: 1610 de noi cazuri

Numărul îmbolnăvirilor și al deceselor asociate coronavirusului continuă să crească în Republica Moldova. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă 1610 cazuri noi de COVID-19 și 23 de decese.

Totodată, încă 85 de angajați ai sistemului medical au fost testați pozitiv la COVID-19.

Situația este alarmantă, spune secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc. Ea atenționează că durata tratamentului și a recuperării este mult mai mare în cazul pacienților infectați.

Cele mai multe infectări sunt în municipiul Chișinău, raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Ocnița. 291 de pacienți sunt în stare extrem de gravă în spitale.

3780 de persoane au murit de COVI-19 de la debutul pandemiei, iar numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 180.150 de cazuri.

PAS cere realizarea unui audit extern la Consiliul Concurenței

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o inițiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenței. Potrivit lor, scopul acestui audit este să evalueze prestația acestei instituții în ultimi ani și să deschidă calea către schimbarea conducerii.

Parlamentarii susțin că „această instituție-cheie pentru economia Republicii Moldova, care are sarcina să lupte cu monopolurile, a eșuat lamentabil”. Deputatul Radu Marian a scris pe o postare pe Facebook că, acum, când prețurile pe piețele internaționale la petrol cresc, petroliștii nu întârzie nicio zi să majoreze imediat prețurile.

În același timp, în primăvara și vara anului 2020, când prețurile la petrol pe piețele internaționale au atins și valori negative, companiile petroliere nu s-au grăbit să scadă prețul. De exemplu, în luna aprilie 2020, atunci când prețul de import în Moldova al benzinei a scăzut cu 64% în comparație cu ianuarie 2020, prețul cu amănuntul a scăzut cu doar 14% în aceeași perioadă. O tendință similară s-a păstrat și în celelalte luni.

„Aceste fapte și date par a fi ignorate cu desăvârșire de către Consiliul Concurenței. Lipsa de reacție a Consiliului Concurenței în combaterea tendințelor anticoncurențiale este vizibilă și în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piața lactatelor, cerealelor, metalelor etc”, susține parlamentarul, citat de IPN.

Deputatul Radu Marian susține că realizarea acestui audit a fost și una din solicitările Uniunii Europene pentru a debursa a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE din anul 2020.

NATO a donat R. Moldova 25 de mii de costume de protecție pentru lucrătorii medicali din secțiile COVID-19

Aproximativ 25 de mii de costume de protecție pentru lucrătorii medicali din secțiile COVID-19 au fost donate Moldovei de către NATO. Echipamentele au fost aduse la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco”, iar de aici vor fi distribuite și altor instituții medicale. Donația este o primă parte a pachetului de asistență în lupta cu COVID-19.

În următoarele săptămâni, în țară urmează să ajungă un al doilea lot, care cuprinde o sută de mii de măști de unică folosință de tip FFP2, informeaza agenția IPN.

Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kestutis Kudzmanas, a declarat că Ambasada este un punct de contactat al NATO în Republica Moldova. „În numele NATO și al Biroului de legătură în Chișinău, aș dori să transmit un mesaj puternic: aliații NATO sunt solidari cu Republica Moldova în măsurile de răspuns la pandemia COVID-19. Suntem bucuroși să vă prezentăm această donație din partea NATO”, a spus ambasadorul.

Valoarea totală a asistenței acordate Republicii Moldova este de 300 de mii de dolari, bani alocați din fondul Fiduciar NATO, ca răspuns la pandemia COVID-19.

În Belgia urmează să înceapă procesul privind atentatele de la Paris, din noiembrie 2015

O schiță ce-l înfățișează pe Salah Abdeslam, februarie, 2018

Belgia va judeca anul acesta 14 persoane pentru că i-ar fi ajutat pe militanții islamiști care au ucis 130 de persoane în atentatele de la Paris la 13 noiembrie 2015, a anunțat procuratura, potrivit BBC.

Doi dintre ei vor fi judecați în lipsă, deoarece se crede că ar fi murit luptând pentru așa-numitul Stat Islamic (IS) în Siria. Unii dintre suspecți sunt acuzați că l-au găzduit pe singurul atacator supraviețuitor, Salah Abdeslam, reținut în 2016. Se crede că atacurile coordonate au fost planificate la Bruxelles. Statul Islamic și-a asumat ulterior responsabilitatea pentru atacuri.

Procuratura federală din Belgia a anunțat miercuri ca procesul ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului 2021 la Bruxelles, potrivit AFP. Franța a anunțat mai devreme că Abdeslam va fi judecat la Paris în luna septembrie.

Talibanii le cer membrilor grupării să evite recrutarea sau adăpostirea luptătorilor străini

Talibanii le-au spus membrilor lor să evite recrutarea sau adăpostirea luptătorilor străini pe fondul îndoielilor cu privire la angajamentul lor față de un acord încheiat cu Statele Unite anul trecut și care prevedea întreruperea legăturilor Talibanilor cu grupări teroriste precum Al-Qaeda. „Tuturor șefilor și mujahedinilor li se cere să evite mișcări arbitrare de a aduce cetățeni străini în rândurile lor sau de a-i adăposti”, au declarat talibanii într-o declarație din 23 februarie. Conform întelegerii dintre SUA și talibani încheiată în februarie anul trecut, toate forțele străine vor părăsi Afganistanul până în luna mai în schimbul garanțiilor de securitate din partea Talibanilor inclusiv întreruperea legăturilor lor cu gruparea teroristă Al-Qaeda și refuzul de a adăposti ”teroriști ” străini. Guvernul de la Kabul si oficialități americane consideră că Talibanii nu au respectat aceasa înțelegere, continuînd să aibă legaturi cu Al Qaeda. Talibanii au negat acuzațiile. Conform unui raport de luna trecuta al unei echipe de monitorizare a ONU, există între 200 și 500 de luptători Al-Qaeda în aproximativ 11 provincii afgane.

Ucraina va admite doar automobile cu plăcuțe de înmatriculare neutre din regiunea transnistreană

Începând cu data de 1 septembrie, Ucraina va admite în traficul rutier internațional automobilele din regiunea transnistreană doar care dețin plăcuțe de înmatriculare neutre, a anunțat ambasadorul ucrainean, Marko Șevcenko, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul interimar, ministru al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, informeaza agentia IPN.

Administrația transnistreană a precizat, ca raspuns, că astfel de măsuri restrictive contravin principiilor procesului de negociere și ar încălca drepturilor și libertăților transnistrenilor. „Ministerul afacerilor externe va continua să interacționeze cu participanții internaționali la procesul de negociere pentru a preveni scenarii de criză. Concomitent, vom saluta intensificarea eforturilor constructive de mediere ale părții ucrainene pentru a obține o soluționare cuprinzătoare a problemelor existente în domeniul transportului”, precizează administrația nerecunoscută de la Tiraspol, potrivit IPN.

Noile reglementări, privind traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova de către mijloacele de transport din regiunea transnistreană doar în condițiile deținerii plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre, însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”, urmau să intre în vigoare la 15 ianuarie. Termenul a fost amânat, întrucât, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană despre noile reglementări.

Până pe 1 martie, polițiștii de frontieră desfășoară o campanie de informare a cetățenilor despre condițiile de traversare a graniței cu vehiculele înmatriculate în stânga Nistrului, mai scrie IPN.

Ghana este prima țară care primește vaccinuri anti-COVID 19 prin programul COVAX

Ghana a devenit astăzi miercuri prima țară care a primit vaccinuri anti-COVID-19 prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății.

Livrarea a fost recepționată de o delegație guvernamentală pe Aeroportul Internațional Kotoka din capitala Accra, Ghana primind o primă tranșă de 600.000 de vaccinuri AstraZeneca.

Vaccinurile au fost produse de Institutul Serum din India și fac parte din primul val care va fi livrat țărilor cu venituri mici și medii, potrivit unui comunicat comun al OMS Ghana și UNICEF Ghana.

Ghana va administra primele doze angajaților din sistemul sanitar, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și celor cu probleme de sănătate, potrivit autorităților din această țară.

Acțiunea de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus a avut peste 30000 de spectatori

Acțiunea de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus a avut peste 30 000 de spectatori , informează un comunicat al Uniunii Teatrale din România, UNITER.

În perioada 7-22 februarie 2021, în România și Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, într-o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor românești cu artiștii bieloruși.

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări.

Programul românesc de lecturi a fost inițiat și curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova.

Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli și online.

Spectacolele jucate cu public, în sală, au fost filmate și se vor difuza în mediul online in saptamina. Mai multe aici www.fb.com/insultati.belarusia.

În Penitenciarul 15 Cricova se efectuează astăzi percheziții

În toate sectoarele Penitenciarului nr.15 Cricova, sunt efectuate astăzi percheziții, anunță agenția IPN. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale precizează , potrivit sursei citate, că sunt acțiuni de urmărire penală în dosarul privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale, în care, recent, a fost reținut unul dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Operațiunea este realizată cu suportul Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” a ANP, INI, securitatea perimetrului exterior al Penitenciarului nr. 15 fiind asigurată de către Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.

Directorul adjunct al ANP a fost reținut pe 15 februarie. Acesta este bănuit de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. Anterior, poliția anunțase că în intr-un dosar figurează 12 persoane suspectate de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor. Potrivit poliției, doi dintre suspecți – presupuși organizatori – își ispășesc pedepsele în locurile de detenție, iar un alt suspect deține funcție de conducere în unul din penitenciarele din țară, scrie IPN.

În România au ajuns azi 79200 doze de vaccin Moderna

79.200 doze de vaccin Moderna au sosit astăzi în România, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), informeaza site-ul hotnews.ro.
În centrele de vaccinare se vor utiliza dozele recepționate de România în tranșa curentă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București, mai transmite CNCAV.

„Tranșa de vaccin sosită Romania va asigura administrarea celei de a doua doze cu vaccinul Moderna pentru persoanele înscrise la vaccinare atât prin intermediul platformei, cât și prin metodele deja cunoscute. Etapa de imunizare va începe din data de 04 martie 2021”, potrivit CNCAV.

În România, 3337 de cazuri noi de COVID-19 și 73 de decese

În România, Grupul de Comunicare Strategică a raportat miercuri 3337 de cazuri noi de COVID-19 din 34 364 de teste. Aproape 500 dintre noile infectări sunt din București, informează site-ul romania.europalibera.org

73 de persoane infectate cu coronavirus au decedat în ultimele 24 de ore, iar 969 de pacienți sunt internați la Terapie Intensiva. Numarul persoanelor cu Covid decedate este de 20.086.

Parlamentari americani: Persecutarea opoziției din Georgia este „profund îngrijorătoare”

Nika Melia, președintele Mișcării Unite Naționale, important partid de opoziție din Georgia

Un grup bipartizian de parlamentari americani a declarat că un raid asupra sediului unui partid major al opoziției din Georgia și arestarea liderului partidului Nika Melia este „profund îngrijorător” și a solicitat eliberarea sa imediată a celor reținuti din motive politice. Doi senatori și doi membri ai Camerei Reprezentanților au emis declarația pe 23 februarie după ce Nika Melia, liderul principalului partid de opoziție - Mișcarea Națională Unită (ENM) - a fost reținut atunci când poliția a luat cu asalt partidul său ieri dimineață. Parlamentarii americani au declarat că decizia guvernului georgian de a „întreprinde raiduri violente” la sediul Mișcării Naționale Unită pentru a-l aresta pe Melia și pe alti activiști „este profund îngrijorătoare”. Declarația senatorilor Jim Risch (Republican-Idaho) și Jeanne Shaheen (Democrat-New Hampshire) și a reprezentanților Adam Kinzinger (Republican-Illinois) și Gerry Connolly (Democrat-Virginia) au cerut, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici, inclusiv Melia și Giorgi Rurua, adăugând că toate partidele politice din Georgia „trebuie să înceteze provocările și să negocieze o rezolvare pașnică a acestei crize”.

„Utilizarea coruptă a forțelor de ordine și a sistemului judiciar din Georgia pentru a executa acțiuni motivate politic pune în pericol democrația Georgiei și traiectoria sa euro-atlantică”, se mai arata in declarație.

Activistul Karim Iamadaev din Tatarstan riscă peste șapte ani de închisoare pentru „batjocorirea președintelui Putin”

Imagine din videoclipul activistului Karim Iamadaev

Procurorii au cerut unui tribunal din orașul Samara, din Federația Rusă, să-l condamne pe activistul pentru drepturile civile Karim Iamadaev din Republica Tatarstan la șase ani și șapte luni de închisoare pentru ceea ce procurorii consideră a fi „batjocorirea” președintelui Vladimir Putin și doi dintre apropiații săi într-un videoclip de pe YouTube.

Pavel Cikov, șeful organizației neguvernamentale Agora de asistență juridică, l-a citat pe avocatul lui Iamadaev, Vladimir Krasikov, spunând că procurorul a cerut instanței să îl găsească pe inculpat vinovat de promovarea terorismului și de insultarea autorităților.

Iamadaev, fost ofițer de poliție în Tatarstan, a fost arestat în ianuarie anul trecut și acuzat pentru un videoclip pe care l-a postat la sfârșitul anului 2019 pe canalul său de YouTube.

Videoclipul în cauză îl prezintă pe Iamadaev, îmbrăcat în rolul unui judecător, citind condamnări la moarte pentru doi bărbați ale căror capete sunt acoperite cu saci negri. Un semn alb le atârnă de gât cu numele „Dmitri Peskov” și respectiv „Igor Sechin”. Un alt bărbat din videoclip înfățișează un al treilea inculpat care are și capul acoperit cu un sac negru și un semn cu numele „Vladimir Putin”.

Peskov este purtătorul de cuvânt al lui Putin, în timp ce Sechin este șeful gigantului petrolier rus Rosneft și un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Vladimir Putin a semnat proiectul de lege care prevede amenzi pentru ignorarea ordinelor poliției

Președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat proiectul de lege cu privire la amenzi pentru încălcarea controversatei legi a „agenților străini” și a altor legislații referitoare la proteste, cum ar fi finanțarea mitingurilor și neascultarea ordinelor de către forțele de ordine. Conform legilor, semnate miercuri, 24 februarie, de Putin, publicarea materialelor așa numiților „agenți străini” fără a indica și statutul lor ar putea duce la amenzi de până la 2.500 ruble (33,5 dolari) pentru persoane fizice și până la 500.000 ruble (6.720 dolari) pentru entități.

Legislația „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Legea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență financiară externă și despre care guvernul de la Moscova consideră că ar fi angajate în activități politice să fie înregistrate ca atare și să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor autorităților ruse. Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțate din străinătate, inclusiv mai multe servicii în limba rusă ale postului nostru de radio precum și televiziunea Current Time.

Roskomnadzor a adoptat anul trecut reguli care impun ca mass-media listată astfel să marcheze toate materialele scrise cu o notificare clară , toate materialele radio cu o declarație audio și toate materialele video să înceapă cu un text de 15 secunde. Agenția a pregătit sute de plângeri împotriva site-urilor de știri ale RFE/RL. Amenzile totale percepute ar putea ajunge la aproape 1 milion de dolari. RFE/RL a numit amenzile „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”, în timp ce Departamentul de Stat al SUA le-a descris ca fiind „intolerabile”.

PSRM și PDA anunță discuții cu formațiunile parlamentare

Partidul Socialiștilor (PSRM) a anunțat că va contacta, miercuri, reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru un dialog în vederea depășirii crizei „politice și constituționale”. Totodată, PSRM insistă în continuare asupra candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru. Liderul fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a declarat marți seara la postul public de televiziune că înaintarea candidaturii lui Durleșteanu s-a făcut într-un mod „perfect constituțional”. După consultări, a spus Furculiță, în zilele următoare, PSRM va convoca ședința Consiliului Republican al formațiunii, pentru a decide pașii următori.

Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte fracțiunea Partidului Șor și deputați transfugi din PD, și-a reiterat susținerea pentru candidatura Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru.

La rândul său, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat, într-o intervenție live pe Facebook, că a inițiat și el discuții cu „șefii partidelor pro-europene responsabile din Parlament, întâi de toate cu PAS”, iar apoi și cu alte partide, transmite Agora.md. Partidul Platforma DA, cu numai 11 deputați din 101, vrea să-și asume formarea unui guvern minoritar, pentru a evita „pericolul instalării unui guvern PSRM-Șor”.

În România, parlamentarii au rămas fără pensii speciale

În România, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care elimină pensiile speciale pentru parlamentari. Parlamentul de la București a decis unanim, pe 17 februarie, să înceteze plățile indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza legii privind statutul deputaţilor şi al senatorilor – acestea reprezintă 1,38% din numărul total al pensiilor speciale în plată. Pensiile parlamentarilor din România variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12 000 de lei sau peste 2 400 de euro. Potrivit hotnews.ro, statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.

Amnesty International refuză să îl declare pe Navalnîi „prizonier de conștiință”

Amnesty International și-a anulat decizia anterioară prin care îl declara drept „prizonier de conștiință” pe liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi. Alexandr Artemiev, managerul organizației pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International a declarat pentru „Mediazona” că respectiva decizie a fost luată după ce departamentul juridic și cel politic al organizației au depistat urme ale „retoricii de ură” în unele declarații făcute de Navalnîi la mijlocul anilor 2000.

Despre ce declarații anume este vorba Artemiev nu a precizat. El a menționat, în schimb, că declarațiile liderului opoziției ruse au fost supuse analizelor în urma numeroaselor solicitări venite la adresa Amnesty. Artemiev susține că astfel i s-a creat impresia, la fel ca și altor experți în domeniu, că respectivele cereri ar face parte dintr-o campanie coordonată, ce a fost organizată în străinătate cu scopul de a-l de discredita pe Navalnîi.

Reprezentantul Amnesty International a subliniat însă că organizația sa își reiterează cererea de eliberare imediată a lui Navalnîi, deoarece este evident faptul că opozantul rus „este persecutat exclusiv din motive de ordin politic”.

Amnesty International l-a declarat pe Alexei Navalnîi „prizonier de conștiință” în urmă cu o lună, când opozantul a fost arestat pe aeroportul din Moscova. Amnesty a declarat atunci că „arestul lui Navalnîi este încă o dovadă a faptului că autoritățile ruse încearcă să-l reducă la tăcere” pe opozant.

În Polonia, posturi de radio protestează față de obligativitatea de a avea jumătate din conținut în limba poloneză

Peste 200 de posturi de radio din Polonia au semnat o scrisoare deschisă de protest, după ce guvernul a decis să impună o lege care le obligă să emită în limba maternă 49% din conținut, informează agențiile internaționale de știri. Semnatarii reprezintă 70% din totalul pieței radio din Polonia, iar argumentele lor vizează consecințele pe care actul normativ le va produce asupra industriei muzicale autohtone.

„Legea va dăuna industriei muzicale poloneze, în loc să o promoveze”, se arată în documentul adresat executivului. Autoritățile reglementatoare din Polonia consideră însă că muzica străină, preponderent în limba engleză, ar avea o cotă mult prea mare, în defavoarea melodiilor autohtone, care ar reprezenta în jur de 40% din muzica difuzată la radio.

De partea lor, radiourile susțin că o astfel de măsură, ce ar urma să intre în vigoare în luna iulie, nu ar face altceva decât să-i trimită pe ascultători către platfome online.

Polonia este pe cale de a deveni astfel țara europeană unde radiourile au cele mai severe cote de conținut în limba-mamă. De pe poziția a doua, ocupată acum, Polonia ar depăși Franța, unde procentul este de 40%.

Mai multe, pe pagina Europe Libere pentru România.

Ucraina a primit primele 500 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19

Imagine generică

Ucraina a primit, marți, după câteva amânări, primele 500 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, autoritățile țării cu 40 de milioane de oameni spunând că vaccinarea populației va începe în ziua următoare. Vaccinul Astra Zeneca produs la o fabrică din India, Serum Institute, cel mai mare producător din lume, a fost adus cu avionul pe aeroportul Borispil din Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a salutat sosirea vaccinurilor, după săptămâni în care a fost criticat aspru pentru că nu a obținut livrarea lor mai devreme. De la începutul pandemiei, în Ucraina au fost înregistrate 1.3 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 25 309 de decese. Numărul cazurilor de infectare noi a crescut brusc în regiunea vestică a țării după ridicarea unor restricții stricte, luna trecută.

Iranul este criticat pentru decizia de a reduce transparența activităților nucleare

Imagine generică

Marea Britanie, Franța și Germania au criticat, marți, Iranul pentru decizia de a abandona regimul inspecțiilor inopinate și a reduce transparența activităților sale nucleare. Pașii Iranului accelerează dezintegrarea acordului nuclear semnat în 2015 cu puterile internaționale. Statele Unite au abandonat acordul în timpul fostei administrații Trump, în 2018, reintroducând sancțiuni împotriva Iranului, dar puterile europene au căutat să salveze înțelegerea. „Cerem Iranului să oprească și să retragă toate măsurile care reduc transparența”, se spune în declarația celor trei țări, care mai solicită autorităților iraniene să asigure cooperarea deplină cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică. Liderul iranian suprem, Ali Khamenei, a spus însă că na va face pași înapoi și a avertizat că Iranul poate intensifica substanțial activitățile de îmbogățire a uraniului. Noul președinte american Joe Biden care și-a început mandatul pe 6 ianuarie a promis să readucă Statele Unite în acordul din 2015, dar și să împiedice Iranul să obțină capacitatea de a produce arme atomice. Înțelegerea prevede că Iranul își reduce activitățile nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu să desemneze „imediat” un candidat de prim-ministru

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, i-a cerut președintei Maia Sandu să emită „imediat” un nou decret pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, spunând că deputații partidului său sunt gata „să facă tot ce este necesar pentru ieșirea rapidă” din criza politică.

Dodon a făcut declarația marți, pe rețeaua Telegram, la scurt timp după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prezidențial din 11 februarie pentru desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță în calitate de prim-ministră. Sandu a desemnat-o repetat pe aliata sa pentru a forța declanșarea de alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă o nouă majoritate parlamentară dominată de rivalii săi socialiști au propus-o premier pe Mariana Durleșteanu. Aleasă cu un număr record de voturi în luna noiembrie, președinta Sandu spune că actualul parlament nu-i poate sprijini agenda combaterii schemelor de corupție, curățării justiției și dezvoltării economice și că trebuie provocate alegeri anticipate. Anulându-i decretul din 11 februarie, Curtea Constituțională a îndemnat-o pe șefa statului și pe liderii fracțiunilor parlamentare să poarte noi consultări în vederea găsirii unei soluții constituționale a crizei.

R. Moldova: 1133 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 24 de decese printre bolnavi

1133 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în R. Moldova, marți, cu 168 mai multe decât în aceeași zi a săptămânii trecute. A crescut și rata de pozitivare, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a treia persoană testată, potrivit datelor ministerului sănătății. Au fost înregistrate încă 24 de decese printre persoanele bolnave. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 178 540, iar cel al deceselor – la 3 823.

Încarcă mai mult

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG