Linkuri accesibilitate

Fost candidat în alegerile prezidențiale din Belarus de anul trecut, condamnat la 14 ani de închisoare


Fostul candidat în alegerile prezidențiale de anul trecut Viktar Babaryka, Minsk, 6 iulie 2021

Un tribunal din Belarus l-a condamnat pe fostul candidat în alegerile prezidențiale de anul trecut Viktar Babaryka la 14 ani de închisoare fiind acuzat de corupție. Babaryka, a fost director al Belgazprombank, o bancă deținută de Rusia și a fost arestat în iunie anul trecut, în timp ce încerca să se înregistreze drept candidat împotriva lui Aleksandr Lukașenka . Scutinul a fost criticat de Occident și de opoziție, iar observatorii civici și internaționali afirmă că a fost trucat masiv.

Procurorul Siarhey Hirhel ceruse instanței din Minsk să-l condamne pe Babaryka pentru luare de mită și spălare de bani la 15 ani de închisoare. Hirhel i-a cerut, de asemenea, să-i condamne și pe ceilalți co-inculpați din acest caz cu pedepse cu închisoarea între trei ani și șase ani. Babaryka a declarat instanței în timpul declarației sale finale din 28 iunie că acuzațiile de corupție împotriva sa au fost inventate și a repetat că este inocent și că întregul său caz este motivat politic. El a spus și că nu îi este rușine de actele sale iar familia sa îi susține inocența.

Lukașenka a fost declarat învingător la alegerilor din august 2020, declanșând proteste de mase la care au participat zeci de mii de oameni care au cerut repetarea scrutinului. Occidentul și organizații pentru apărarea drepturilor omului și care promovează democrația nu au recunoscut rezultatul alegerilor din august 2020, considerându-l pe Lukașenka drept un lider ilegal la Belarusului. Regimul a declanșat o prigoană la scară largă împotriva opoziției și susținătorilor ei. Peste 30 de mii de oameni se afla în detenție în Belarus, potrivit estimărilor opoziției din exil, pentru că au participat sau susținut masivele proteste pro-democrație.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG