Un fost comandant din armata sârbă bosniacă a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru complicitate la răpirea și uciderea a 20 de civili răpiți dintr-un tren, torturați și uciși în timpul războiului din Bosnia din 1992-1995.
Tribunalul din Bosnia-Herțegovina a decis la 19 ianuarie că Boban Inđić a participat la aceste crime și l-a condamnat, punând capăt unui proces început în 2015 pentru o crimă de război comisă în urmă cu 30 de ani. Detenția sa a fost prelungită după verdictul în primă instanță, care poate fi atacat cu apel.
Instanța a constatat că Inđić a făcut parte dintr-un grup de soldați și paramilitari sârbi bosniaci care au organizat o ambuscadă pentru a opri un tren din care au răpit cei 20 de pasageri în februarie 1993.
Inđić a fost inițial acuzat împreună cu alți opt membri ai aceleiași unități militare, dar procesele au fost disjunse întrucât Indjic fusese condamnat în Serbia pentru un accident rutier. După ce și-a ispășit pedeapsa pentru această infracțiune, procesul său a continuat la Tribunalul din Bosnia și Herțegovina.
Crime brutale și pedepse blânde
Un tribunal de stat bosniac i-a condamnat pe cei șapte camarazi ai lui Inđić în octombrie 2022 la 13 ani de închisoare.
Obrad Poluga, Novak Poluga, Radojica Ristich, Petko Inđić, Miodrag Mitașinovici, Dragan Șekovici și Oliver Krsmanovici au fost găsiți vinovați de complicitate la crima de război. Mitașinovici a evadat înainte de pronunțarea sentinței și este încă în libertate.
„Tot ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat sub comanda lui"Bakira Hasecic, președinta Organizației Femeilor Victime ale Războiului
Instanța l-a achitat pe comandantul lor, Luka Dragicevici. Judecătorul a afirmat că procurorul nu a dovedit că Dragichevici i-a ordonat lui Boban Inđić să tortureze și să ucidă civili.
„Acuzarea a dovedit că Dragicevic a primit rapoarte sau ordine, dar nu a dovedit modul în care a acționat ulterior în baza acestor ordine. Niciun martor nu a declarat că l-a informat pe Dragicevic despre eveniment - adică despre uciderea civililor", susținea judecătorul.
Bakira Hasecic, președinta Organizației Femeilor Victime ale Războiului, a declarat pentru RFE/RL că a fost șocată când a auzit că Dragicevic a fost achitat. „Tot ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat sub comanda lui", a spus Hasecic pentru RFE/RL.
Ea a mai afirmat că 13 ani de închisoare, cât au primit cei șapte inculpați pentru „astfel de crime brutale asupra unor cetățeni sârbi” nu reprezintă „nicio pedeapsă”.
Incidentul a început în gara Strpci, în apropiere de granița cu Serbia, la 27 februarie 1993. Sârbi înarmați au oprit acolo un tren și au luat 20 de pasageri, majoritatea musulmani.
Soldații paramilitari sârbi i-au dus pe aceștia la Visegrad, în estul Bosniei, unde i-au torturat și i-au ucis, aruncându-le cadavrele în râul Drina. Cea mai în vârstă victimă avea 59 de ani, iar cea mai tânără 16 ani.
Toate victimele proveneau din zona Sandzak, dominată de musulmani, din sudul Serbiei, care se învecinează cu Bosnia. Până în prezent, au fost găsite rămășițele a doar patru victime. Căutările pentru găsirea rămășițelor celorlalte victime continuă.