Linkuri accesibilitate

Fost ofițer al armatei SUA și soția acestuia, acuzați de spionaj pentru Rusia


Maiorul Jamie Lee Henry.

Un fost ofițer al armatei americane și soția sa au fost acuzați penal de către Departamentul de Justiție al SUA pentru că ar fi complotat să divulge în Rusia date medicale sensibile despre pacienți militari.

Jamie Lee Henry, un fost maior, și soția sa, Dr. Anna Gabrielian, medic anestezist, au fost acuzați în legătură cu un complot despre care Departamentul de Justiție spune că ar avea legătură cu invazia Rusiei în Ucraina.

Departamentul de Justiție a desecretizat, la 29 septembrie, actul de acuzare prin care îi acuză de conspirație și de divulgare ilegală de informații medicale despre pacienții unei baze a armatei americane. Cuplul i-ar fi spus unui agent sub acoperire că au fost motivați de loialitatea față de Rusia și de convingerea că acțiunile SUA în Ucraina erau o expresie a urii SUA față de Rusia.

Procurorii au declarat că cei doi au vrut să ajute Rusia „să obțină informații despre condițiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul și armata SUA”. Cei doi s-au întâlnit pe 17 august cu o persoană despre care credeau că este un oficial rus, dar care, de fapt, era un agent sub acoperire al FBI, a precizat Departamentul de Justiție.

În cazul în care vor fi condamnați, inculpații riscă o pedeapsă maximă de cinci ani pentru conspirație și o pedeapsă maximă de 10 ani pentru fiecare acuzație de divulgare de informații privind asistența medicală.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG