Linkuri accesibilitate

Fost ofițer de securitate: Recruții belaruși ar dezerta, dacă li s-ar cere să lupte în Ucraina


Lansatoare de rachete multiple în timpul exercițiilor comune ale forțelor armate ale Rusiei și Belarusului, pe un poligon din Belarus, februarie 2022
Lansatoare de rachete multiple în timpul exercițiilor comune ale forțelor armate ale Rusiei și Belarusului, pe un poligon din Belarus, februarie 2022

Exercițiile militare comune Rusia-Belarus au reaprins îngrijorările legate de o nouă ofensivă împotriva Ucrainei dinspre nord. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, un fost oficial al serviciilor de informații belaruse spune că este puțin probabil ca recruții belaruși să lupte.

Forțele armate ale Belarusului s-ar putea confrunta cu dezertarea pe scară largă a recruților în cazul în care liderul țării, Aleksandr Lukașenko, ar ordona o invazie în Ucraina, a declarat un fost înalt oficial al forțelor de ordine.

Predicția lui Aleksandr Azarov, care reprezintă o asociație de foști ofițeri de securitate din Belarus, vine pe fondul unor semnale contradictorii cu privire la posibilitatea ca Lukașenko să decidă în cele din urmă să angajeze trupe belaruse în invazia Ucrainei, aflată acum în a 12-a lună de la declanșare.

În perioada premergătoare invaziei din februarie anul trecut, Rusia a organizat exerciții militare pe scară largă în Belarus. Dar, odată ce exercițiile s-au încheiat, mulți dintre cei 30 000 de soldați ruși staționați acolo au fost apoi folosiți pentru a invada Ucraina, într-o ofensivă nereușită pe axa nord-sud de a cuceri capitala ucraineană și a răsturna guvernul.

Dar, chiar dacă guvernul lui Lukașenko a permis armatei ruse să folosească teritoriul belarus pentru lansarea invaziei, Lukașenko a rezistat presiunilor Moscovei de a se alătura în mod activ războiului.

Pe de altă parte, imaginile din satelit obținute în noiembrie de serviciul RFE/RL din Belarus au arătat că mii de soldați ruși s-ar fi întors în Belarus, reînnoind întrebările privind o altă incursiune în Ucraina.

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

La începutul acestei luni, Rusia și Belarus au extins exercițiile militare comune, făcând exerciții care s-au bazat pe experiența rusă în Ucraina. Iar forțele aeriene ale celor două țări au organizat, de asemenea, exerciții comune care s-au încheiat săptămâna trecută.

Există, de asemenea, imagini cu Lukașenko vizitând la începutul acestei luni în timp o bază militară unde erau staționate trupe rusești, pentru a se întâlni cu militarii și a discuta despre exercițiile militare comune.

Într-un interviu difuzat pe 29 ianuarie de Current Time, rețeaua în limba rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu VOA, Azarov, care a fost locotenent-colonel în cadrul unității de crimă organizată a Ministerului de Interne (cunoscută sub numele de GUBOPIK), a declarat că intențiile lui Lukașenko sunt foarte greu de înțeles.

„Astăzi, spune ceva, mâine altceva. Dar el spune ceea ce îi convine", a declarat Azarov, a cărui organizație, BYPOL, a fost înființată în 2020, în urma protestelor în masă fără precedent care au izbucnit atunci când Lukașenko și-a revendicat victoria în cadrul unor alegeri contestate de opoziție și nerecunoscute de țările occidentale. BYPOL este acronimul de la Uniunea Forțelor de Securitate din Belarus.

„Toată lumea, inclusiv Lukașenko, înțelege că Ucraina nu vrea să atace și nu va ataca teritoriul Belarusului.” Asocierea lui Lukașenko cu militarii ruși pare să vizeze mai degrabă publicul din Belarus și pe cel rus”, pe președintele rus Vladimir Putin, a declarat Azarov.

„În general, armata belarusă susține parțial Rusia, dar majoritatea soldaților, cu certitudine, nu o face”, a spus el. „Dar nimeni nu vrea să lupte. Cu toții speră să nu se ajungă la asta. Armata belarusă nu a fost niciodată implicată în acțiuni militare de la obținerea independenței" față de Uniunea Sovietică în 1991.

„Totul este pregătit pentru invazie”

Fostul ofițer belarus susține că, dacă comandanții belaruși ar convoca o mobilizare generală, marea majoritate a recruților ar căuta să evite lupta.

„Am discutat cu ofițeri care spun că, dacă încep ostilitățile, atunci 90% dintre recruți se vor gândi să dezerteze”, a declarat Azarov. „ Nu vor lua parte la lupte. Cel puțin vor încerca să nu ia parte”.

Cu toate acestea, a spus Azarov, se pregătește terenul pentru o posibilă invazie a Ucrainei. Exercițiile comune care se desfășoară, a spus el, sunt de natură ofensivă, nu defensivă.

„Dacă observați ce se întâmplă acum în Belarus, totul este în pregătire pentru invazie. Se desfășoară exerciții ale forțelor aeriene. Aceasta este, de asemenea, o pregătire pentru invazie", a spus el. „Mai mult, aviația rusă face manevre ofensive, iar avioanele belaruse joacă rolul de escortă, acoperire și protecție a aviației ruse”.

Liderul opoziției belaruse Pavel Latușka a avertizat, de asemenea, luna aceasta, că autoritățile belaruse ar putea declanșa, în curând, mobilizarea militară. El a afirmat că angajații agențiilor de securitate internă și de aplicare a legii au fost forțați să își predea pașapoartele, interzicându-li-se astfel să părăsească țara.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul în SUA, a declarat că forțele rusești folosesc, în mod clar, infrastructura militară din Belarus, inclusiv bazele, lanțurile de aprovizionare și căile ferate, dar că nu există niciun indiciu că forțele rusești încep să se poziționeze pentru operațiuni ofensive în Belarus.

În timpul unei călătorii în orașul Lvov din vestul țării, la 11 ianuarie, președintele Ucrainei a cerut forțelor țării sale „să fie pregătite” la granița cu Belarus.

„Vedem că, în afară de declarații dure, nu vedem nimic concludent acolo", a declarat Volodimir Zelenski în declarații publicate de biroul său. „Dar, cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți atât la graniță, cât și în regiuni”.

XS
SM
MD
LG