Linkuri accesibilitate

Fosta șefă de la „Inter RAO”, Carina Țurcan, condamnată sub acuzația de spionaj, a apelat la Curtea Constituțională a Rusiei


 Carina Țurkan
Carina Țurkan

Fostul top-manager al companiei energetice ruse „Inter RAO”, Carina Țurcan, condamnată la 15 ani de închisoare sub acuzația de spionaj, s-a adresat Curții Constituționale a Rusiei. Apărarea lui Carina Țurcan s-a plâns că martorul secret, care a susținut fără dovezi că fosta șefă de la „Inter RAO” ar fi spionat în favoarea Republicii Moldova, a refuzat să răspundă la întrebările de precizare, invocând pretextul secretului de stat.

Potrivit avocaților, situația poate deveni un precedent periculos, deoarece o asemenea interpretare a legii va permite condamnarea oricărei persoane, sub orice fel de acuzații, fără prezentarea niciunei dovezi. Avocatul Grigori Vaipan a declarat postului de televiziune „Dojd” (declarat agent străin în Rusia) că despre martorul secret din procesul împotriva Carinei Țurcan se știe doar că este colaborator al unei unități de informare a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. Martorul a refuzat să răspundă la întrebări, afirmând doar atât că Țurcan este spioană. Potrivit legislației ruse, a adăugat Vaipan, mărturiile trebuie să fie respinse automat de justiție, dacă martorul nu poate numi sursa informațiilor sale.

Pe lângă dosarul Carinei Țurcan, un martor secret a apărut și în dosarul jurnalistului rus Ivan Safronov, fost corespondent special al publicațiilor Kommersant și Vedomosti, acuzat și el de spionaj.

Vaipan spune că extinderea acestei practici „vicioase” asupra dosarelor investigate de FSB este inadmisibilă.

În decembrie 2020, un tribunal de la Moscova a condamnat-o pe Carina Țurcan la 15 de ani de colonie cu regim sever, sub acuzația că ar fi spionat în favoarea Moldovei. Fosta șefă de la „Inter RAO”, originară din Republica Moldova, nu-și recunoaște vina și spune că acuzațiile aduse sunt „absurde”.

Organizația pentru drepturile omului Memorial din Rusia a declarat-o pe Țurcan deținut politic, spunând că vina sa nu a fost dovedită.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG