Linkuri accesibilitate

Foști rezidenți, obligați de instanță să întoarcă banii pentru studii


Un medic rezident, pe holul spitalului „Sf. Treime” din Chișinău.
Un medic rezident, pe holul spitalului „Sf. Treime” din Chișinău.

Peste 140 de foști medici și farmaciști rezidenți care au terminat studiile cu finanțare din bugetul de stat în anii 2018-2023 nu s-au prezentat la locul de repartizare și au restituit statului 7,8 milioane de lei, potrivit datelor oferite Europei Libere de către Ministerul Sănătății.

În perioada 2018-2023, au fost înmatriculați la studii de rezidențiat cu finanțare din bugetul de stat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” 1.490 de tineri. 143 de absolvenți nu s-au prezentat acolo unde au fost repartizați.

Motivele neprezentării sunt „necunoscute” pentru Ministerul Sănătății, care spune că aceștia au fost „somați” să respecte prevederile legislației cu privire la efectuarea studiilor de rezidențiat. O parte din cei care nu au fost de acord cu locul de repartizare și au întors banii activează oricum în spitale.

Europa Liberă a accesat portalul instanțelor de judecată, unde a găsit mai multe hotărâri prin care foștii rezidenți ai Universității de Medicină au fost obligați să întoarcă fie integral, fie parțial banii pentru studii.

De exemplu, Rodica V. a fost obligată să restituie 270.000 de lei în contul Ministerului Sănătății și alte 8.000 de lei pentru taxa de stat, întrucât după terminarea studiilor de rezidențiat, în iulie 2017, nu a mers să lucreze ca medic chirurg la Spitalul Raional Hâncești, acolo unde a fost repartizată.

Potrivit deciziei Judecătoriei Chișinău din noiembrie 2022, fosta rezidentă a încheiat cu Ministerul Sănătății contractul de studii cu bursă pentru perioada 2012-2019 prin care se obliga ca, după absolvire, să muncească timp de cel puțin 3 ani acolo unde este îndreptată de minister.

Aceeași instanță a decis, în august 2022, ca un alt rezident al Universității de Medicină să întoarcă în contul Ministerului Sănătății 197.000 de lei pentru instruirea universitară și postuniversitară și să achite 5.900 de lei pentru cheltuielile de judecată. El nu a fost obligat, însă, să restituie 41.000 de lei pentru bursele primite în timpul rezidențiatului.

Un alt fost rezident, Vasile A., a fost obligat, în iulie 2022, să întoarcă Ministerului Sănătății circa 35.000 de lei pentru că nu și-a onorat contractul de studii din 2016, și să plătească 1.000 de lei pentru taxa de stat.

Admiterea în rezidențiat, pe loc și pe post

În anul 2017, Ministerul Sănătății, atunci în frunte cu Ruxanda Glavan, a acționat în judecată 103 medici din promoția anului 2016 care au refuzat să se angajeze în sistemul public. Deși anterior blama acțiunea, după ce a devenit ministră a Sănătății, în 2019 și apoi în 2021, Ala Nemerenco nu a oprit acest proces.

Din anul 2022, este aplicat un nou regulament de admitere în rezidențiat. Pentru studiile cu finanțare de la bugetul de stat, admiterea la are loc în două moduri: pe loc și pe post.

Repartizare în spitale: Singurii tineri specialiști de la Florești abia așteaptă să plece, după cei 3 ani obligatorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00

Medicii sau farmaciștii admiși „pe loc” semnează un contract cu Ministerul Sănătății, obligându-se să activeze într-o instituție medicală conform repartizării de către minister, ținând cont de necesitățile sistemului de sănătate, pe o perioadă de cel puțin 3 ani după absolvire.

Cei admiși „pe post” vor ocupa, la fel, cel puțin 3 ani după absolvire, posturile vacante din instituțiile medicale publice, deoarece ei semnează la admitere un contract în acest sens atât cu Ministerul Sănătății, cât și cu instituția care oferă postul respectiv.

Sistemul medical din R. Moldova se confruntă de zeci de ani cu un deficit de medici. Mulți aleg să profeseze în străinătate sau abandonează meseria, în special, din cauza salariilor mici și condițiilor precare de muncă. În anul 2022, era nevoie de aproape o mie de medici de diferite specialități, în mare parte, medici de familie, urgentiști, anesteziologi, cardiologi, endocrinologi, radiologi.

Ca să-i motiveze să lucreze în raioane, statul le oferă tinerilor specialiști o indemnizație unică de 120.000 de lei, compensații pentru închirierea locuinței sau o locuință de serviciu, compensații pentru energia electrică, lemne și cărbuni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG