Este 5:45, ora la care Cristian Berzan își începe ziua de muncă. Este medic rezident anul IV, specialitatea urologie, la Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” din Iași. La ora 7:00 îmbracă halatul alb, își pune boneta și merge împreună cu ceilalți colegi la pacienții operați sau cei care urmează să fie operați, din secția urologie.
„Uneori nu reușești nici măcar să bei un pahar cu apă.”
„Intervenții chirurgicale au loc zilnic, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Sunt zile și zile, uneori nu reușești nici măcar să bei un pahar cu apă. O dată pe săptămână avem și consultații, la care vedem pacienții cu patologii cronice. Urmează gărzile, care uneori te istovesc de-a binelea”, povestește medicul rezident.
Cristian este unul dintre sutele de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a plecat din Moldova. Pentru a-și continua activitatea în România, și-a echivalat studiile de licență. Spune că nu este o procedură de durată: a aplicat un dosar și în 10 zile a primit răspunsul.
„Un medic trebuie să vină relaxat la muncă, să aibă un venit motivant”
Tânărul susține că s-a gândit foarte mult atunci când a plecat din Moldova, iar principalul motiv a fost salariul.
„Aș vrea să mint, însă adevărul e că totul începe de la un salariu decent, unul care să reflecte anii petrecuți printre cărți, momentele frumoase omise, pe motiv că trebuia să te pregătești pentru examene, nopțile nedormite și șirul poate continua. Un medic trebuie să vină relaxat la muncă, să aibă un venit motivant - asta e ceea ce te poate ține acasă. Sistemul medical din R. Moldova este cu un pas în urma celui din România, în ceea ce privește salariile și digitalizarea”, afirmă Cristian.
Și-a ales specialitatea încă în anul IV de facultate, la Chișinău. „A fi urolog este de departe cea mai interesantă, plăcută și satisfăcătoare carieră pe care aș fi putut să o aleg. Cea mai bună parte este că, în cadrul acestei specialități, poți să faci câte puțin din toate și să te sub-specializezi în ceea ce te entuziasmează cel mai mult. Oportunitățile sunt nesfârșite. Poți sa practici chirurgia sau să fii axat doar pe partea clinică și procedurală”, mărturisește tânărul.
El nu exclude că într-o zi se va întoarce în Moldova, dar va aplica și la alte programe de studii în străinătate. Până atunci, s-a alăturat echipei de transplant renal din Iași, acolo unde și-a găsit și îndrumătorul tezei de rezidențiat.
„În România, ca medic rezident, am primit 1.350 de euro pentru prima lună, de patru ori mai mult decât în Moldova”
Tot în România, doar că la munte, activează și cardiologul Tatiana Melnic. A plecat din Moldova în anul 2017, după ce își făcuse studiile de rezidențiat și doctorat la Chișinău și având experiență de muncă la Institutul de Cardiologie.
„Este o discrepanță foarte mare între salariile din Moldova și cele de aici. Eu am început ca medic rezident și în prima lună am primit 1.350 de euro, de patru ori mai mult decât primeam ca specialist la Institutul de Cardiologie”, explică doctorul de ce a ales să profeseze peste Prut.
Lupta pentru echivalarea studiilor: „Am dat în judecată statul român”
Drumul pe care l-a parcurs a fost unul anevoios, spune ea, întrucât în acea perioadă echivalarea studiilor se făcea doar teoretic. În realitate, 99 la sută din dosare erau respinse.
„Am fost primul medic din Moldova care a dat în judecată statul român, pentru că mi-a respins dosarul și tot primul medic care a avut câștig de cauză. În noiembrie 2019, deși făcusem deja 2 ani de rezidențiat în România, mi s-au echivalat studiile postuniversitare din Moldova”, povestește medicul.
După această victorie, ministrul Sănătății de atunci din România, Victor Costache, a cooptat-o în echipa ministerială, anume pentru a se ocupa de echivalarea studiilor postuniversitare pentru cetățenii din R. Moldova. În cele șase luni de activitate la minister, Tatiana Melnic a verificat aproape 700 de dosare.
„Erau foarte mulți doctori de familie, pediatri, stomatologi, chirurgi, care au reușit să își echivaleze specialitatea”, își amintește doctorul.
Acum, Tatiana Melnic lucrează într-o clinică privată din Brașov și are zilnic până la 25 de pacienți.
„Să revin în sistemul medical din Moldova nu poate fi vorba.”
„Nu credeam că voi pleca vreodată din Moldova, eram naționalistă de felul meu, dar iată că am plecat. Să revin în sistemul medical din Moldova nu poate fi vorba. Mă întorc de fiecare dată când am posibilitate să îmi văd părinții”, spune ea.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății oferite pentru Europa Liberă, între anii 2019 – 2021 din Moldova au plecat 867 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cei mai mulți dintre ei în 2019 – 455.
Pentru a aplica la studii în străinătate, absolvenții trebuie să obțină un certificat de conformitate de la Ministerul Sănătății. Cei mai mulți dintre cei plecați au ales să-și continue cariera în România, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Italia și Spania. Cereri sunt, deși puține, și pentru Canada, SUA, Elveția, Emiratele Arabe Unite.