Linkuri accesibilitate

Fostul șef al securității kazahe, reținut sub acuzația de înaltă trădare


Karim Masimov

Fostul șef al securității kazahe Karim Masimov a fost reținut sub acuzația de înaltă trădare, la două zile după demiterea sa în legătură cu turbulențele din Kazahstan. Comitetul național de securitate, care a făcut anunțul, nu a oferit și alte detalii, decât că au fost reținute și alte oficialități din structurile de forță kazahe.

În vârstă de 56 de ani, Masimov este considerat unul din cei mai influenți politicieni kazahi din ultimii ani ai președinției lui Nursultan Nazarbaiev, cel care a condus țara timp de aproape 30 de ani. Masimov a fost de două ori prim-ministru, șef al administrației prezidențiale, secretar al consiliului de securitate și a condus ministerele economiei și transporturilor.

În anunțul difuzat sâmbătă, 8 ianuarie, de către Comitetul Național de Securitate se spune că ancheta împotriva lui Masimov a fost inițiată joi, 6 ianuarie, în ziua în care a fost reținut, după ce participase la ședința Comitetului. În ajun, fusese demis și adjunctul său, Samat Abiș, nepotul lui Nazarbaiev.

După demiterea lui Masimov, președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a anunțat că preia șefia Comitetului de securitate, deși această funcție îi aparține pe viață primului președinte Nursultan Nazarbaiev. Tokaiev a criticat serviciile speciale pentru că au admis ceea ce el a numit „atacul teroriștilor” asupra orașelor kazahe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG