Linkuri accesibilitate

Fostul șef al unui partid bosniac a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție


Amir Zukić, fost membru al Partidului Acțiunii Democratice SDA din Bosnia, în fața tribunalului din Sarajevo, 29 iulie 2022
Amir Zukić, fost membru al Partidului Acțiunii Democratice SDA din Bosnia, în fața tribunalului din Sarajevo, 29 iulie 2022

Un tribunal din Sarajevo l-a condamnat pe Amir Zukić, un fost înalt oficial al partidului de guvernământ, la trei ani de închisoare pentru corupție.

Zukić, fost secretar general al Partidului bosniac de guvernământ Acțiunea Democratică, sau SDA, a fost găsit vinovat de dare de mită și de folosirea conexiunilor politice în 2016 pentru a oferi locuri de muncă în instituții de stat anumitor persoane.

Pe 29 iulie, Tribunalul municipal din Sarajevo a condamnat alte patru persoane la pedepse cu închisoarea de până la șase ani și a achitat două persoane în acest caz. Safet Bibić a fost condamnat la șase ani, iar Senad Trako a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare. Ramiz Karavdic a fost condamnat la doi ani de închisoare, Esad Dzananovic a fost condamnat la trei ani de închisoare, în timp ce Nedzad Trako și Asim Sarajlic, care se află, de asemenea, pe lista de sancțiuni a SUA, au fost achitați.

Procesul face parte din eforturile susținute de Occident de a reduce corupția în această națiune balcanică, care se străduiește să se refacă din punct de vedere economic după un război etnic devastator în anii 1990. Verdictele pot fi atacate cu apel.

În 2020, Departamentul de Stat al SUA i-a interzis lui Zukić să intre în Statele Unite pentru presupusa sa implicare în acte de „corupție semnificativă”. Statele Unite și aliații lor occidentali au sancționat persoanele considerate că subminează statul de drept și stabilitatea în Balcani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG