Linkuri accesibilitate

Fostul președinte rus Medvedev a discutat cu Xi Jinping despre războiul din Ucraina


Dmitri Medvedev (stânga) și Xi Jinping
Dmitri Medvedev (stânga) și Xi Jinping

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a efectuat o călătorie-surpriză la Beijing și a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping, în timpul cărora au discutat și despre conflictul din Ucraina, transmite agenția Reuters.

Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe canalul său Telegram înregistrări video cu el alături de Xi, zâmbind pentru fotografi, și cu o întâlnire între oficiali chinezi și ruși.

Parteneriat fără limite

Medvedev a declarat că el și Xi au discutat despre parteneriatul strategic „fără limite” al celor două țări, precum și despre Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii.

„Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China și Rusia ... o cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în ceea ce privește economia și producția industrială. Am discutat, de asemenea, despre chestiuni internaționale - inclusiv, desigur, despre conflictul din Ucraina”, a declarat Medvedev.

Cooperarea în domeniul apărării dintre Moscova și Pekin a crescut în intensitate după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

China, care și-a declarat prietenia „fără limite” față de Rusia, a refuzat punctual să critice acțiunile Moscovei, învinovățind în schimb Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică pentru că ar fi provocat Kremlinul, și criticând dur sancțiunile internaționale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Rusia, la rândul ei, a sprijinit cu fermitate China în contextul tensiunilor generate de vizita făcută în vară în Taiwan de Nancy Pelosi, care era la vremea respectivă speakerul Camerei Reprezentanților din Congresul american.

Tocmai de aceea Dmitri Medvedev a spus că, din punctul său de vedere, „discuțiile au fost utile".

Trebuie remarcată suprapunerea acestei vizite cu aceea efectuată de Volodimir Zelenski la Washington. Se poate ca Rusia să fi vrut să arate că are și ea uși deschise într-una dintre capitalele puterii mondiale, doar că nu la Washington, ci la Beijing.

O cooperare reciproc profitabilă. Mai ales militar

După mai multe luni în care poziția Chinei față de agresiunea Rusiei în Ucraina părea neclară și ambiguă, Consiliul de Securitate al Rusiei anunța pe 19 septembrie că Moscova și Beijingul au convenit asupra „continuării cooperării militare”, punând accentul pe exerciții și contacte la nivel înalt.

Oficialii ruși au făcut această declarație după ce, în prima jumătate a lunii septembrie, președintele Vladimir Putin a recunoscut faptul că Beijingul și-a exprimat preocuparea pe care i-a produs-o invadarea Ucrainei și implicațiile acesteia în întreaga lume.

Putin se întâlnise cu Xi pe 15 septembrie, în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Samarkand. În cadrul acestei întrevederi, Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că este posibil ca Beijingul să nu fie foarte mulțumit de invazia Moscovei în Ucraina, spunând că a înțeles că Xi a avut „întrebări și îngrijorări” în această privință, dar l-a lăudat pe liderul chinez pentru ceea ce el a numit o poziție „echilibrată” în legătură cu războiul.

În timpul discuției celor doi, Xi s-a referit la Putin ca la un „vechi prieten”, iar Putin a afirmat că susține fără rezerve poziția Beijingului în ceea ce privește Taiwanul și politica Beijingului "O singură China", care consideră insula autonomă ca parte a Chinei continentale. O transcriere a conversației a arătat că Xi nu a menționat Ucraina sau NATO în cadrul discuțiilor.

Faptul că relațiile bilaterale depășesc zona declarațiilor este demonstrat și de recentele exerciții militare comune. La sfârșitul lunii trecute bombardierele strategice ale Rusiei și Chinei au participat la un zbor de patrulare comun deasupra Pacificului de vest, un semn al legăturilor din ce în ce mai apropiate dintre cele două țări în domeniul apărării.

Oficialii de la Moscova au spus că misiunea, în timpul căreia bombardierele TU-95 ale forțelor aeriene ruse și bombardiere H-6K ale Chinei au zburat deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de est, a durat opt ore.

Rusia este tot mai interesată de coooperarea dcu Beijingul după ce a fost ținta unei serii de sancțiuni occidentale în urma invaziei din februarie în Ucraina, denumită de oficialii de la Moscova „o operațiune militară specială”.

Rusia încearcă să promoveze legături economice, politice și de securitate mai strânse cu China pentru a compensa pierderea legăturilor occidentale comparabile și îl vede pe Xi ca pe un potențial aliat într-o coaliție anti-occidentală.

XS
SM
MD
LG