Linkuri accesibilitate

Fostul președinte iranian Mohammad Hatami se alătură apelurilor pentru reforme politice


Fostul președinte iranian Mohammad Hatami în 2013
Fostul președinte iranian Mohammad Hatami în 2013

Fostul președinte iranian Mohammad Hatami s-a alăturat membrilor opoziției și fostului prim-ministru Mir Hossein Musavi pentru a face apel pentru o schimbare politică, în timp ce țara continuă să fie afectată de ample proteste antiguvernamentale.

„Ceea ce este evident astăzi este o nemulțumire generalizată”, a declarat Hatami, în vârstă de 79 de ani, la 5 februarie, declarație preluată de presa locală.

El a adăugat că „nu există niciun semn al dorinței sistemului de guvernare de a se reforma și de a evita greșelile din trecut și din prezent”.

Hatami, reformistul care a ocupat funcția de președinte din 1997 până în 2005, a declarat că speră că „metodele civile non-violente vor forța sistemul de guvernare să își schimbe abordarea și să accepte reformele.”

„Iranul și iranienii au nevoie și sunt pregătiți pentru o transformare fundamentală a cărei contur este conturat de mișcarea Femeie, viață, libertate", a adăugat el.

Mahsa Amini
Mahsa Amini

Iranul a fost afectat de tot mai amplele tulburări de la moartea lui Mahsa Amini, la 16 septembrie. Tânăra de 22 de ani a murit în timp ce se afla în arest după ce a fost arestată de faimoasa poliție a moralității pentru că, după s-a spus, purta în mod necorespunzător baticul islamic obligatoriu pe cap, sau hijab.

Moartea ei, pe care oficialii au pus-o pe seama unui atac de cord, a declanșat un val de proteste în orașele din întreaga țară. Autoritățile au reacționat la aceste tulburări printr-o represiune dură care, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, a dus la moartea a peste 500 de persoane, inclusiv 71 de copii.

Protestele reprezintă cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.

Declarațiile lui Hatami au loc în momentul în care Iranul va marca cea de-a 44-a aniversare a revoluției și urmează comentariilor făcute la 4 februarie de Musavi, o figură a opoziției iraniene, care a cerut organizarea unui referendum „liber” în Iran și elaborarea unei noi constituții.

Musavi, în vârstă de 80 de ani, care se află în arest la domiciliu din 2011, a făcut acest apel într-o declarație în care a spus că iranienii doresc o schimbare fundamentală bazată pe sloganul „Femeie, viață, libertate” - pe care mulți l-au scandat în timpul recentelor proteste împotriva puterii.

Între timp, la 5 februarie, liderul suprem, ayatollahul Ali Hamenei, a grațiat „zeci de mii de deținuți”, inclusiv mulți dintre cei arestați în timpul recentelor proteste antiguvernamentale, a anunțat presa de stat.

„Vor fi grațiați deținuții care nu sunt acuzați de spionaj pentru agenții străine, de a avea contact direct cu agenți străini, de comiterea de crime și răniri intenționate, de distrugerea și incendierea proprietății de stat sau de a nu avea un reclamant privat în cazul lor”, a precizat presa de stat, care a adăugat că grațierile fac parte din activitățile legate de aniversarea revoluției.

XS
SM
MD
LG