Linkuri accesibilitate

Fostul președinte Kosovar Thaci se declară nevinovat la Haga


Hashim Thaci

Fostul președinte kosovar Hashim Thaci a compărut pentru prima oară în fața tribunalului pentru crime de război de la Haga, unde va răspunde acuzațiilor de crime de război și de crime împotriva umanității săvârșite în timpul războiului pentru independența țării sale, în urmă cu peste 20 de ani.

Fost comandant al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK) în vremea războiului din 1998-1999, Thaci și-a dat demisia din postul de președinte la 5 noiembrie, după ce s-a confirmat că a fost inculpat.

Thaci, care are 52 de ani, s-a declarat oficial „nevinovat” luni, 9 noiembrie, și a spus instanței că nu este de acord cu acuzațiile.

Thaci și alți doi foști membri UCK au fost duși în arestul preventiv de la Haga la 5 noiembrie.

Fostul președinte a promis să coopereze cu tribunalul care l-a acuzat că împreună cu alți suspecți ar fi răspunzător pentru aproape o sută de omoruri, ca și pentru multe dispariții de persoane, persecuții și tortură.

Printre victimele lui Thaci și ale complicilor lui s-ar număra, potrivit procurorilor, sute de victime: albanezi kosovari, sârbi, romi, oameni de alte etnii, ca și adversari politici.

În războiul de independență din Kosovo au murit peste 10.000 de oameni, majoritatea kosovari albanezi. Peste 1.600 de oameni sunt și astăzi dați dispăruți. Războiul s-a încheiat după o campanie de lovituri aeriene NATO de 78 de zile împotriva Serbiei. Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Belgrad în 2008.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG