Linkuri accesibilitate

Fostul președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și fiul său au fost sancționați de UE


Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici (stânga) și președintele Federației Ruse Vladimir Putin
Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici (stânga) și președintele Federației Ruse Vladimir Putin

Statele membre ale UE au impus sancțiuni împotriva fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și fiului acestuia pentru presupusul rol pe care l-ar fi avut în amenințarea securității Ucrainei.

Într-o declarație a Consiliului European din 4 august se arată că cei doi au fost adăugați la lista celor sancționați de UE „pentru rolul lor în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei, precum și a stabilității și securității statului". Consiliul a declarat că ia această măsură ca răspuns la „agresiunea militară continuă, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Ianukovici a fost președinte al Ucrainei timp de patru ani, până la înlăturarea sa în februarie 2014, în urma unei revolte populare cauzată de îndepărtarea guvernului de Occident și apropierea de Moscova. Rusia a răspuns la înfrângerea aliatului său prin confiscarea peninsulei Crimeea și a regiunii estice Donbas.

UE susține că Ianukovici, în vârstă de 72 de ani, joacă în continuare un „rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei, precum și a stabilității și securității statului”.

Documentul de sancționare publicat în Jurnalul Oficial al UE îl acuză pe Ianukovici că a complotat pentru a reveni la putere în Ucraina dacă invazia rusă va reuși să-l răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski.

XS
SM
MD
LG