Linkuri accesibilitate

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko anunțat oficial că e cercetat penal de „înaltă trădare”


Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko
Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko

Autoritățile ucrainene l-au informat oficial pe fostul președinte Petro Poroșenko despre faptul că îl cercetează penal sub acuzația de „înaltă trădare” într-un dosar privind finanțarea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Biroul de Stat pentru Investigații a spus la 20 decembrie că îl cercetează pe fostul președinte pentru trădare și sprijinirea activității „organizațiilor teroriste”, așa cum numește Kievul formațiunile separatiștilor care luptă din 2014 contra forțelor guvernamentale în Donbas. În anii 2014-2015, când era președinte, Poroșenko i-ar fi ajutat pe separatiști să vândă Kievului cărbune în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de hrivne (54 de milioane de dolari), se arată într-un comunicat.

În vârstă de 56 de ani, Poroșenko nu a comentat anunțul, dar membri ai partidului său, Solidaritatea Europeană, au spus că acuzația ar fi „fabricată” la ordinul președintelui actual, Volodimir Zelenski. Partidul lui Poroșenko a mai spus că fostul președinte, care este actualmente parlamentar, a părăsit Ucraina pentru o călătorie planificată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG