Linkuri accesibilitate

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko urmează să fie judecat în libertate


Al cincilea președinte al Ucrainei Petro Poroshenko (al dilea din stânga) și avocații lui la tribunalul din Pecersk, 17 ianuarie 2022.

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko urmează să fie fie judecat în libertate, în procesul care i-a fost intentat pentru trădare și pe care el îl consideră motivat politic. Curtea de Apel de la Kiev a confirmat decizia de luna trecută a tribunalului regional Pecerk, ca Poroșenko să nu fie reținut pe parcursul procesului. Trebuie să fie însă la dispoziția procurorilor și anchetatorilor, motiv pentru care i s-a ordonat să rămână la Kiev și să predea pașaportul.

Hotărârea a fost contestată de biroul prezidențial, care a cerut arestarea preventivă a lui Poroșenko, dar și de avocații fostului președinte care au cerut ridicarea tuturor restricțiilor înainte de proces.

Poroșenko este bănuit că în 2014-2015, în calitate de președinte, ar fi permis finanțarea milițiilor separatiste din estul Ucrainei, prin vânzări de cărbune. Poroșenko este unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina. Bunurile sale au fost deja înghețate pe perioada procesului, în care, dacă e găsit vinovat, ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare. Fostul președinte, acum parlamentar și lider al partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, îl acuză pe succesorul său, Volodimir Zelenski, că l-ar persecuta politic.

Poroșenko a venit la conducerea țării după prostele pro-democrație de la Kiev, din 2014, care l-au forțat pe predecesorul său, Viktor Ianukovici să se refugieze în Rusia. În 2019, Poroșenko a pierdut însă alegerile prezidențiale în fața lui Volodomir Zelenski, care promitea că va lupta cu oligarhii și corupția sistemică din țară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG