Linkuri accesibilitate

Fostul premier britanic Blair critică fără menajamente retragerea occidentală din Afganistan


Fostul premier laburist Tony Blair și soția, Londra, Marea Britanie, 10 noiembrie 2019.

Fostul premier britanic Tony Blair, în mandatul căruia Marea Britanie a intrat în războiul din Afganistan, în 2001, alături de Statele Unite, a criticat sâmbătă faptul că Afganistanul a fost „abandonat” de occidentali, relatează BBC .

„Abandonarea Afganistanului şi a poporului său este tragică, periculoasă şi inutilă, (nu este) nici în interesul lor, nici al nostru”, a scris Tony Blair într-un articol postat pe site-ul fundaţiei sale, aceasta fiind prima sa reacţie, de la prăbuşirea guvernului afgan şi preluarea puterii de către talibani.

„În ce privește consecințele deciziei de a lăsa Afganistanul pe mâinile aceluiași grup care se afla la putere când au avut loc atacurile teroriste din 11 septembrie, întrebarea care se pune aliaţilor şi duşmanilor este: a pierdut Occidentul orice voinţă strategică?”, se întreba retoric fostul premier laburist de la Londra.

Tony Blair crede că actuala strategie a occidentalilor este în detrimentul lor, pe termen lung, calificând retragerea americană drept „tragică și neavenită”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG