Linkuri accesibilitate

Fotbal și tulpina Delta: UEFA, criticată pentru marile mulțimi de pe stadioane


Budapesta, meciul Ungaria - Franța, 1-1. Stadioul Ferenc Puskas, 19 iunie 2021.

Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a numit „total iresponsabilă” decizia forului european de fotbal, UEFA, de a permite ținerea unor meciuri de la EURO 2020 cu mari mulțimi de spectatori, mai ales în condițiile răspândirii variantei Delta, mai contagioase, a coronavirusului.

Vorbind la o conferință de presă, Seehofer, a spus joi că UEFA a dat prioritate considerentelor comerciale, care – a spus oficialul german – nu ar trebui să primeze asupra celor de sănătate. Meciurile cu 60.000 de spectatori, a avertizat Horst Seehofer, vor „promova” răspândirea COVID-19.

„Cred că această poziție a UEFA este absolut iresponsabilă”, a spus Seehofer.

El a făcut apel la UEFA să nu pună poveri suplimentare pe umerii autorităților locale de sănătate și să spună limpede că dorește reducerea, nu mărirea numărului de spectatori.

Remarcile oficialului german vin la două zile după ce pe stadionul londonez Wembley au asistat la un meci din EURO 2020 41.073 de spectatori – cea mai mare mulțime adunată în Marea Britanie de la începutul pandemiei, și aceasta tocmai când țara cunoaște o nouă accelerare a infectărilor, din cauza variantei Delta a virusului.

Marți, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a pus sub semnul întrebării înțelepciunea organizării semifinalelor și finalei EURO2020 tocmai la Londra, cu peste 60.000 de suporteri în tribunele de la Wenbley – ceea ce reprezintă 75% din capacitatea stadionului.

Schinas a spus că îngrijorările sale sunt împărtășite de cancelarul german Angela Merkel, de premierul italian Mario Draghi și de mulți membri ai Parlamentului European.

Un oficial de la Ministerul italian al Sănătății, Andrea Costa, a avertizat suporterii britanici să nu se pornească la meciul cu Ucraina, de la Roma, din sferturile de finală, fiindcă în loc să meargă la stadion, vor trebui să stea cinci zile în carantină.

Grație noii accelerări a pandemiei, Marea Britanie se află pe listele de țări cu mare risc de infectare în aproape toate statele Uniunii Europene.

La sfârșitul săptămânii, Finlanda a anunțat o creștere a numărului de cazuri noi după ce suporterii echipei ei naționale de fotbal – și alți turiști - s-au întors de la St. Petersburg. Rusia se confruntă și ea, ca și Regatul Unit, cu o nouă accelerare a pandemiei, iar orașul de pe Neva este alături de Moscova unul din epicentrele ei.

Vezi comentarii

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG