Linkuri accesibilitate

Fotbalist israelian, repatriat din Turcia după un gest legat de Gaza


Sagiv Jehezkel, aici în momentul când și-a arătat la TV mesajele politice, se afla la Antalyaspor din septembrie, venind de la Hapoel Beer Sheva. (Foto: Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP)
Sagiv Jehezkel, aici în momentul când și-a arătat la TV mesajele politice, se afla la Antalyaspor din septembrie, venind de la Hapoel Beer Sheva. (Foto: Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP)

Jucătorul de fotbal israelian Sagiv Jehezkel, de la echipa turcă Antalyaspor, se afla luni în drum spre patrie după ce a fost concediat de club și reținut de poliția turcă pentru un gest legat de războiul Israelului împotriva milițiilor Hamas, considerate teroriste în SUA și UE.

Duminică, într-un meci de primă divizie, Jehezkel a dat gol în minutul 68, după care și-a arătat la cameră brațul bandajat, pe care era scris în engleză „100 de zile”, data de 7 octombrie și era desenată Steaua lui David.

La 14 ianuarie s-au împlinit 100 de zile de când armata israeliană bombardează Fâșia Gaza cu scopul declarat de a distruge milițiile Hamas, care au ucis 1.200 de oameni în incursiunea teroristă din Israel, de la 7 octombrie.

De atunci, forțele israeliene au ucis în Gaza, potrivit estimărilor palestiniene, 24.000 de oameni.

Turcia, țară predominant musulmană, a condamnat în mai multe rânduri campania militară israeliană.

După meciul Antalyaspor- Trabzonspor, încheiat cu 1-1, ministrul turc al justiției, Yilmaz Tunç, a anunțat pe X că s-a început o anchetă împotriva jucătorului israelian, pentru că s-a făcut vinovat de „incitare publică la ură și ostilitate” cu gestul său de sprijin pentru „masacrul din Gaza”.

Antalyaspor a anunțat tot duminică că renunță la jucătorul de 28 de ani, care a marcat șase goluri în Süper Lig de când i s-a alăturat în toamnă.

Potrivit presei israeliene, jucătorul a dat publicității o declarație din arestul poliției turce în care spune că nu sprijină războiul. „Cred că această perioadă de 100 de zile ar trebui să se termine acum, vreau ca războiul să se încheie”, a spus israelianul.

Anunțul repatrierii lui a fost făcut luni de autoritățile israeliene, care au spus că în acest caz s-au implicat premierul Benjamin Netanyahu și ministerul de Externe israelian.

Scandări la Cupa Asiei

Criza din Orientul Mijlociu a provocat deja numeroase incidente în care sportivii sau spectatorii unor evenimente sportive au luat partea uneia din taberele beligerante.

Fobaliștii reprezentativei Palestinei, aliniați înaintea meciului cu Iranul pe Education City Stadium din Al-Rayyan, lângă Doha, la 14 ianuarie, 2024. (Foto: KARIM JAAFAR / AFP)
Fobaliștii reprezentativei Palestinei, aliniați înaintea meciului cu Iranul pe Education City Stadium din Al-Rayyan, lângă Doha, la 14 ianuarie, 2024. (Foto: KARIM JAAFAR / AFP)

Chiar în ziua concedierii și arestării jucătorului israelian, 14 ianuarie, la Cupa Asiei, care se desfășoară în Qatar, în tribune s-a strigat „Palestina liberă” și alte sloganuri asemănătoare, la începerea meciului dintre selecționata palestiniană și echipa Iranului.

Înaintea partidei câștigate cu 4-1 de campioana en titre, Iran, s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele războiului din Gaza.

Associated Press notează că la pregătirile pentru turneu ale echipei antrenată de tunisianul Makram Daboub nu au luat parte jucători din Gaza sau Cisiordania, ci doar din diasporă.

La 7 ianuarie, autoritățile din Gaza au anunțat că antrenorul echipei olimpice de fotbal palestiniene, Hani al-Masdar, a fost ucis într-un bombardament israelian. Palestinienii susțin că de la începutul campaniei israeliene, ar fi murit în total cam 1000 de membri ai mișcării lor sportive.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG