Linkuri accesibilitate

Franța, Germania, Italia și România sprijină candidatura Ucrainei și R. Moldova la aderare la UE


Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul italian Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannnis

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la Kiev că țara sa va sprijini o „decizie pozitivă” cu privire la cererile Ucrainei și R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a adăugat că „toți cei patru lideri europeni aflați la Kiev sprijină” ambiția Ucrainei de a primi statutul de țară candidată la aderare.

Vineri, Comisia Europeană trebuie să spună dacă recomandă ca Ucraina, Moldova și Georgia, sau numai unele din ele, să primească statutul oficial de țări candidate la aderare. Peste o săptămână, această problemă va fi însă tranșată definitiv, la summitul UE, pentru că acordarea statutului de țară candidată este prerogativa șefilor de state de guverne din țările membre.

Scholz se află la Kiev alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, de premierul italian Mario Draghi și de președintele României, Klaus Iohannnis, într-o „demonstrație puternică de solidaritate a Uniunii Europene cu președintele Zelenski și cu poporul ucrainean”, cum declara Macron la sosire.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG