Linkuri accesibilitate

Franța: primul tur al regionalelor, o dezamăgire pentru extrema dreaptă


Extrema dreaptă franceză, Rassemblement Naţional (Adunarea Naţională, RN, fostul Front Naţional) condus de Marine Le Pen, a obţinut duminică un rezultat mai puţin bun decât anunţau sondajele, în primul tur al alegerilor regionale şi departamentale, marcat de un puternic absenteism, dar şi de susţinere pentru preşedinţii de regiuni aflaţi la sfârşit de mandat, în special pentru cei de dreapta, potrivit primelor estimări.

Sondajele sugerau că Rassemblement National/ partidului lui Marine LePen ar putea fi formaţiunea cea mai votată în şase regiuni din 13, în acest prim tur. Dar potrivit rezultatelor parțiale, candidații acestui partid nu conduc în nici una din aceste regiuni.

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron nu a înregistrat nici el rezultate bune, la mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Exceptând votul clar pentru preşedinţii aflaţi la sfârşit de mandat, acest prim tur al alegerilor regionale şi departamentale a fost marcat de un foarte mare absenteism, între 66,5% şi 68,6%, potrivit estimărilor institutelor de sondare a opiniei publice – „un nivel extrem de preocupant", a subliniat într-un tweet ministrul de interne Gerald Darmanin.

Al doilea tur al alegerilor locale are loc duminică.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG