„Ansamblul focului este stins. Sîntem în momentul supravegherii structurii și stingerea unor focare reziduale. Urmează acum faza de expertiză – a anunțat astăzi la primele orele ale dimineții purtătorul de cuvînt al Brigăzii de pompieri a Parisului, spunînd că focul violent s-a propagat rapid la totalitatea acoperișului „pe aproximativ o mie de metri pătrați”.
Pe lîngă acoperiș, incendiul a distrus șarpanta și turla centrală datînd din secolul al XIX-lea, cu săgeata ei metalică, a cărei prăbușire filmată ieri a stîrnit o mare emoție pe rețelele sociale și în comentariile de televiziune. Potrivit purtătorului de cuvînt al pompierilor, o parte din bolta catedralei este și ea prăbușită în navă, iar vitraliile medievale au fost și ele distruse.
Salvate sînt statuile impozante din cupru ale celor 12 apostoli și patru evangheliști, datînd și ele din secolul al XIX-lea, evacuate săptămîna trecută și ajunse la întreprinderea Socra din Dordogne pentru a fi restaurate. Specialiștii deplîng însă pierderea statuii cocoșului, și ea din cupru și care s-a topit la căldura flăcărilor. Cocoșul urma să fie deplasat pentru restaurare la același mare atelier al monumentelor istorice în iunie. Potrivit Bisericii, în interiorul său se aflau depuse relicvele Sfintei Genevieve și Sf. Denis, împreună cu un fragment din coroana de spini a lui Cristos, menite să-i protejeze pe parizieni.
Orga principală, care în forma actuală datează din secolul al XVIII-lea, și care a scăpat distrugerilor cauzate de Revoluția franceză, este și ea salvată.
Orga a fost modernizată în 1868, după lucrările de restaurare a catedralei inițiate de arhitectul Viollet-le-Duc, apoi modificată de două ori în perioda anilor 1900-1937, cînd organist a fost compozitorul Louis Vierne, și mărită și modernizată din nou între 1963-1975, în anii celebrului organist Pierre Cochereau. Orga principală a fost restaurată complet în 1992.
Între timp, după o anunțată promisiune a președintelui Macron, de restaurare imediată a catedralei simbol al Franței și de lansare a unei „liste de subscripție națională” mergînd pînă „dincolo de frontierele noastre”, primăria Parisului a anunțat deblocarea a 50 de milioane de euro în acest scop. Anne Hidalgo declara la France Inter speranța că în curînd va putea fi convocată „o conferință internațională a donatorilor”, care să reunească atît „experți” cît și să întreprindă „colectarea rapidă de fonduri”. În același sens se pronunța și fostul ministru al culturii, Jack Lang care era citat de AFP spunînd: „Aud de ieri că va fi nevoie de un deceniu [pentru restaurare]. Este o glumă! Trebuie fixat un termen scurt, așa cum s-a făcut și în trecut pentru șantierele de excepție”.
Donatorii francezi nu se lasă nici așteptați, nici rugați, și par să fi intrat deja într-un soi de competiție. Grupul LVMH și familia Arnault au anunțat astăzi o „donație” de 200 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei, în comunicatul de presă tranmis Agenției France Presse afirmîndu-se că sînt „solidari la această tragedie națională, asociindu-se la reconstrucția acestei extraordinare catedrale, simbol al Franței, al patrimoniului și unității ei”.
Luni seară, familia industriașilor francezi Pinaut, aflată la președinția grupului de lux Kering, anunțase că va debloca o sută de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei prin societatea sa de investiții Artemis.
Președinta regiunii Ille-de-France a anunțat și ea deblocarea ca ajutor de urgență a zece milioane de euro.
Alte proiecte de chete prind deja formă, cum este, de exemplu, cea anunțată de Fundația patrimoniului, organizație privată de salvare și valorizare a patrimoniului francez. Un site special va primi donațiile pentru care vor fi emise chitanțe permițînd deducția sumelor din impozit. Pe site-ul Catedralei Notre Dame s-a anunțat, în aceleași condiții, deschiderea unei platforme de donații.