Linkuri accesibilitate

Franța extinde utilizarea certificatului Covid și obligativitatea de vaccinare pentru anumite sectoare publice


Parlamentul francez a adoptat definitiv luni în zorii zilei, mult discutata lege care face obligatorie prezentarea certificatului Covid în multe mocuri și vaccinarea obligatorie pentru angajații din anumite sectoare publice.

Certificatul Covid – care arată că persoana este vaccinată complet, are un test negativ recent sau este imună după boală - va fi cerut, de la începutul lui august, persoanelor adultecare vor să intre în restaurante, cafenele, târguri, expoziții, avioane, trenuri și autocare pe distanțe lungi, instituții medicale. De la sfîrșitul lui septembrie, certificatul va fi cerut și adolescenților de peste 12 ani.

Legea prevede și obligația de vaccinare pentru tot personalul medical și de îngrijire, de la 15 septembrie.

Persoanele care nu vor respecta obligația de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu.

Certificatul sanitar extins ar urma să fie aplicat de la începutul de august, în condițiile unei creșteri a contaminărilor cauzate de propagarea variantei Delta a coronavirusului.

În paralel, executivul francez continuă să accelereze vaccinarea, în speranța că luni se va depăși, cu o lună în avans față de obiectivul inițial, pragul de 40 milioane de vaccinați cu prima doză.

Conform datelor publicate duminică seara, aproape 60% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

Sâmbătă au avut loc din nou zeci de manifestații 'pentru libertate' și 'contra dictaturii sanitare', cu peste 160.000 de participanți, conform Ministerului de Interne, dintre care 11.000 la Paris. Cu toate acestea, ultimele sondaje de opinie arată că majoritatea covârșitoare a francezilor, aproape 60%, susțin noile măsuri sanitare.

Prefectura din Calvados (vest) a anunțat o 'experimentare voluntară' încă de duminică în barurile și restaurantele din Deauville și Trouville, în fața unei creșteri puternice a numărului de infectări.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG