Linkuri accesibilitate

Frattini a înmânat la Tiraspol primele plăcuțe auto fără stemă


Franco Frattini la ceremonia de la Tiraspol
Franco Frattini la ceremonia de la Tiraspol

Există deja peste 2000 de cereri pentru obținerea plăcuțelor de înmatriculare neutre, pentru mijloacele de transport din regiunea transnistreană.

Franco Frattini, reprezentantul președinției italiene a OSCE pentru reglementarea transnistreană, a înmânat astăzi, la Tiraspol, primele plăcuțe de înmatriculare cu design neutru pentru mașinile transnistrene, în prezența negociatorilor șefi de la Chişinău și Tiraspol și a reprezentanților din formatul 5+2.

Frattini a înmânat la Tiraspol primele plăcuțe auto fără stemă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct

Mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene pot circula în traficul internațional începând cu data de 1 septembrie. Condiția este obținerea unor plăcuțe de înmatriculare neutre eliberate de autoritățile Republicii Moldova. Cele două puncte de eliberare a acestor plăcute au fost inaugurate într-un cadru festiv pe 1 septembrie în două orașe din stânga Nistrului – Tiraspol și Râbnița.

Franco Frattini, Cristina Lesnic și Claus Neukirch
Franco Frattini, Cristina Lesnic și Claus Neukirch

Frattini a salutat faptul că Tiraspolul și Chişinăul au reușit lucreze în comun pentru a deschide aceste puncte, subliniind că acest lucru „va îmbunătăți viața oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului”.

Franco Frattini: „Autoritățile de la Chişinău trebuie să informeze mai întâi România și apoi toate celelalte state din Europa despre noile reguli pentru a evita neînțelegerile de la controalele de frontieră. Chişinăul și Tiraspol sunt, ambele, angajate plenar să meargă înainte și să implementeze toate înțelegerile care au fost convenite, știți și Dvs., în faimosul pachet din opt puncte semnat și reconfirmat la întâlnirile anterioare.”

Astăzi au primit plăcute de înmatriculare primele trei persoane, pentru două mașini și o motocicletă. Unul dintre șoferi, Oleg Antonescul, a spus că îi place să călătorească și va merge cu mașina în Grecia, unde a lucrat și a locuit o vreme. După cum transmite corespondentul nostru la Tiraspol, Frattini a spus că speră „să întâlnească aceste numere la Roma”. Pe de altă parte, beneficiarii spun că încă nu li s-a spus cât îi va costa această reînregistrare.

Înregistrarea electronică pentru a primi numere neutre a fost deschisă pe data de 1 septembrie, iar în acest moment există deja peste 2000 de cereri pe această listă. Responsabilii de la Chişinău și Tiraspol au evitat să spună care sunt costurile pentru eliberarea unei plăcute de înmatriculare neutre și nici cât vor trebui să plătească locuitorii din stânga Nistrului care o vor solicita. Punctele de înregistrare de la Tiraspol și Râbnița vor începe să lucreze la capacitate deplină din 15 octombrie.

Decizia cu privire la deschiderea accesului la traficul internațional pentru mașinile transnistrene a fost adoptată pe 24 aprilie și a fost salutată din start de participanții la negocierile în formatul 5+2 ca fiind un pas de apropiere dintre Chişinău și Tiraspol, însă a fost criticată de reprezentanți ai societății civile de la Chişinău care consideră că astfel Republica Moldova a cedat către regiunea separatistă încă un atribut al suveranității.

Cu aceste critici nu este de acord analistul politic de la Bender, Grigori Volovoi.

Grigori Volovoi: „Este vorba în egală măsură și despre o cedare din partea Transnistriei. Transnistria a deschis podul de la Gura Bîcului. Este aceasta o cedare sau nu din partea Transnistriei? Majoritatea comunității de experți transnistreni consideră că este o cedare.

Iar în ceea ce privește plăcuțele, credeți că se poate considera cedare ceea ce înainte a fost o înțelegere? Amintesc că Transnistria avea dreptul de a avea activitate economică externă, în conformitate cu documentele care au fost semnate imediat după conflict, în anii 1990. A fost acolo formulat și dreptul de circulație a transportului auto, inclusiv al celui de capacitate mare, a TIR-urilor. Apoi Moldova în mod unilateral, subliniez, a suspendat aceste înțelegeri. Și atunci, care e cedarea astăzi?

Dar mulți transnistreni au perceput asta ca pe un pas pozitiv pentru că deja s-au săturat de situația care este și consideră că trebuie de soluționat ceva, pentru că vom fi nevoiți să trăim împreună – vrem, nu vrem, suntem vecini, iar vecinii trebuie să trăiască în pace.”

Grigori Volovoi
Grigori Volovoi

Mai mulți experți de la Chişinău sugerează că printre cei care vor beneficia de noile facilități de circulație în spațiul european și în Ucraina sunt și militarii ruși din Grupul Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului. Expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, scrie pe pagina sa de Facebook că „vor beneficia cetățenii preponderent a Federației Ruse care nu doresc să își legalizeze statutul său pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv și cei care fac parte din trupele de ocupație”.

O opinie similară a exprimat și economistul Centrului analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu:

Sergiu Gaibu: „Nu este vorba doar de cetățeni, ci și de persoanele domiciliate în mod permanent în regiunea transnistreană în bază de pașapoarte străine de asemenea au dreptul să beneficieze de această facilitate. Deci, am putea include aici și persoane care nu au cetățenia Republicii Moldova, dar care domiciliază în mod permanent pe teritoriul acestei unități administrative. Este clar despre cine este vorba. Deci este vorba despre forțele militare sau persoane care au activat în acest domeniu și sunt domiciliate în continuare pe teritoriul Transnistriei.

Sergiu Gaibu
Sergiu Gaibu

De pierdut au, evident, în primul rând, cetățenii de bună-credință din partea dreaptă a Nistrului, care achită taxele de import, exploatează cu respectarea legii automobilele și cu introducerea acestei măsuri, respectiv o parte din cetățenii Republicii Moldova, acei din stânga Nistrului au facilități deosebite. De fapt, este recunoscut indirect și un regim vamal diferit de cel al Chișinăului oficial, ceea ce este absolut straniu, fiindcă nici țările federative nu au astfel de regimuri. Acest lucru reprezintă un risc și o cedare, de fapt, un precedent foarte grav în ceea ce privește modul de administrare și de stabilire a relațiilor cu acest teritoriu nerecunoscut.”

Un comunicat de presă al OSCE spune că Franco Frattini s-a întâlnit astăzi la Chişinău cu vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic, precum și cu ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, iar la Tiraspol – cu reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.

Previous Next

XS
SM
MD
LG