Linkuri accesibilitate

Frigul oprește răspândirea gripei aviare în Moldova


65 de cadavre de lebede găsite pe malurile râului Răut, în sectorul Lunga-Bahrînesti din raionul Florești.
65 de cadavre de lebede găsite pe malurile râului Răut, în sectorul Lunga-Bahrînesti din raionul Florești.

Mai multe focare de gripă aviară au fost depistate în R. Moldova, după ce sute de lebede au fost găsite moarte în bazinele acvatice din diferite raioane. Virusul nu s-a răspândit, deocamdată, în fermele de păsări. Specialiștii spun că frigul din aceste zile reduce riscul transmiterii gripei aviare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că, în perioada 29 decembrie 2023 – 9 ianuarie 2024, au fost depistate trei focare de gripă aviară la păsările sălbatice și 12, la cele crescute în curțile oamenilor. Anterior, au fost înregistrate 25 de focare, dintre care 10 la păsările din gospodării.

Potrivit unei hărți publicate de agenție, pe teritoriul R. Moldova în prezent sunt active 29 de focare de gripă aviară, majoritatea în raioanele de nord.

ANSA a instituit zone de protecție pe o rază de 3 kilometri și zone de supraveghere pe o distanță de 10 kilometri lângă aceste focare. Instituția îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și, la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat veterinarii.

Experții spun că riscurile de răspândire a gripei aviare sunt mai mici datorită temperaturilor joase din ultimele zile.

„Gripa aviară se transmite prin contactul păsărilor sălbatice cu cele domestice. Temperaturile joase duc la înghețarea suprafețelor bazinelor acvatice, care nu mai pot constitui habitate pentru păsările sălbatice, pentru că este mai dificil pentru ele să înoate sau să se hrănească. Cu cât mai puține păsări sălbatice staționează în bazinele noastre acvatice, cu atât și riscul de răspândire a gripei aviare este mai mic”, a explicat pentru Europa Liberă șefa Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor a ANSA, Cristina Sîrbu.

Virusul gripei aviare H5N1 nu a ajuns, deocamdată, la fabricile de păsări.

„Se iau mereu măsurile necesare. Oricum, toți sunt îngrijorați, pentru că, gripa aviară este cel mai grav ce se poate întâmpla în avicultură și e greu s-o controlezi. Sperăm să se termine cu bine și că schimbarea bruscă a vremii, gerul, va îmbunătăți situația, vor fi mai puține păsări sălbatice și se va opri răspândirea virusului”, a spus Europei Libere președintele Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă, Dorin Ciurea.

Focarele de gripă aviară au apărut în R. Moldova după ce, la sfârșitul lunii decembrie, 65 de lebede moarte au fost găsite pe râul Răut, în sectorul satelor Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Într-o săptămână, ANSA anunța că au fost găsite 313 de lebede moarte în bazinele acvatice din mai multe regiuni. Specialiștii au constatat că păsările au murit din cauza gripei aviare.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG