Linkuri accesibilitate

FSB a arestat opt persoane după explozia podului din Crimeea


Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat pe 12 octombrie că a arestat cinci cetățeni ruși și trei cetățeni din Ucraina și Armenia în legătură cu explozia care a avariat podul peste strâmtoarea Kerci, la 8 octombrie.

FSB a declarat că atacul ar fi fost organizat de Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și de directorul acesteia, Kirilo Budanov.

Ucraina nu a confirmat oficial implicarea sa în explozie, dar unii oficiali ucraineni au sărbătorit pagubele.

Explozia de pe Podul Crimeei, care are o lungime de 18 kilometri, a vizat o secțiune a podului rutier, oprind temporar traficul de camioane și mașini.

De asemenea, deflagrația a aruncat în aer mai multe cisterne de combustibil dintr-un tren care se îndrepta dinspre sudul Rusiei spre peninsula Crimeea, anexată de Moscova.

Podul din Crimeea a fost finalizat în mai 2018, iar construcția sa a costat aproximativ 4 miliarde de dolari. A fost un proiect de prestigiu semnificativ, menit să consolideze pretențiile Moscovei asupra Crimeei. A fost inaugurat cu mare fast de președintele rus Vladimir Putin.

Podul devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania militară a Rusiei în Ucraina, prin el fiind transportate proviziile pentru trupele rusești care luptă în sudul Ucrainei.

Forțele rusești au lansat atacuri masive cu rachete împotriva orașelor ucrainene, inclusiv asupra surselor de alimentare cu energie electrică, iar Putin a spus că aceste atacuri sunt o ripostă la explozia podului din Crimeea, despre care a spus că a fost organizată de serviciile secrete ucrainene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG