Linkuri accesibilitate

FSB a percheziționat locuințele membrilor organizației „Memorial” din Perm


Fostul președinte al organizației „Memorial” din Perm, Robert Latipov
Fostul președinte al organizației „Memorial” din Perm, Robert Latipov

Vineri dimineață, agenții FSB au percheziționat locuințele a cel puțin șapte activiști pentru drepturile omului și membri ai „Centrului pentru memorie istorică” din Perm (succesorul legal al organizației „Memorial” din Perm).

Informația referitoare la percheziție a fost publicată pe canalul Telegram al organizației.

Avocatul Elena Perșakova spune că motivul percheziției este un caz penal inițiat în legătură cu o tentativă de scoatere a arhivelor "Memorialului" din Perm.

Potrivit anchetatorilor , președintele „Centrului pentru Memorie Istorică” din Perm, Alexander Cernișov, și fostul șef al filialei „Memorial” din regiune, Robert Latipov, ar fi încercat să transfere în Germania documente de arhivă cu valoare culturală și istorică.

Au fost percheziționate casele Tatianei Margolina și Svetlanei Makovetskaia (care sunt și membre ale Consiliului prezidențial rus pentru drepturile omului), locuințele lui Igor Averkiev, Vera Sedinina, Tatiana Cerepanova, Nadejda Agyhișeva și Oksana Asaulenko. De asemenea, în postarea de pe Telegram se mai spune că ofițerii FSB au fost și la locuința fostului șef al „Memorialului” Perm, Robert Latipov, și l-au căutat.

În plus, au fost efectuate percheziții la domiciliile unor avocați care au colaborat cu „Memorialul” Perm - Serghei Trutnev și Serghei Maksimov.

După încheierea perchezițiilor, FSB i-a pus pe cei percheziționați să semneze un acord de confidențialitate, se scrie pe canalul Telegram „Memorial”. Nimeni nu a fost reținut, dar toți au fost citați pentru interogatorii care vor avea loc săptămâna viitoare.

Pe 5 mai, la Moscova, pe aeroportul Șeremetievo, a fost reținut președintele „Centrului pentru Memorie Istorică” din Perm, Alexander Cernișov. Potrivit portalului 59.ru, reținerea a fost legată și de cazul mutării arhivei din Perm a „Memorialului”. Cernișov a fost arestat pentru 15 zile în baza unui articol privind huliganismul.

XS
SM
MD
LG