Linkuri accesibilitate

Furtul miliardului, în atenția majorității parlamentare


Ședința Parlamentului din 9 iunie
Ședința Parlamentului din 9 iunie

​​Anteriorul parlament a încercat de mai multe ori, dar fără rezultate, să ancheteze frauda bancară.

Monitorul Oficial a publicat luni, 10 iunie, decizia de dizolvare a parlamentului semnată duminică de Pavel Filip, în calitate de președinte interimar pe durata suspendării temporare a lui Igor Dodon. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară formată din deputaţii PSRM şi ai Blocului ACUM s-a reunit într-o nouă şedinţă azi, anunţând că legislativul este deplin funcţional.

Furtul bancar, în atenția majorității parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Spicherul Zinaida Greceanîi a salutat decizia secretariatului parlamentului de a relua asistența tehnică necesară pentru şedinţele plenare și pentru fiecare parlamentar în parte. Asta după ce precedentele două şedinţe din week-end au fost boicotate de angajații secretariatului, iar secretarul general Igor Klipii şi-a anunţat demisia pe motiv că ar fi devenit ținta unor presiuni.

Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi

„Avem asigurată funcţionalitatea şi a sălii de şedinţă în plen al parlamentului, a tuturor birourilor, a tuturor deputaţilor. Ţin să mulţumesc secetariatului parlamentului pentru buna colaborare, pentru buna înţelegere şi eu i-am asigurat că toţi rămân în funcţie”.

Deputaţii au avut o singură chestiune pe ordinea de zi votată în unanimitate de cei 61 de deputaţi PSRM şi ai Blocului ACUM, şi anume crearea unei comisii de anchetă care să elucideze circumstanțele devalizării sistemului bancar. Iniţiativa aparţine ambelor formaţiuni şi se regăseşte în înţelegerea politică temporară semnată de acestea pentru a se obține ceea ce semnatarii numesc dezoligarhizare și readucerea statului în albia constituționalității.

În document se spune că deputații care fac parte din comisie ar urma să obţină acces la redacţia integrală a raportului Kroll 2 secretizată deocamdată de BNM. Comisia îşi propune să audieze părţile şi persoanele implicate şi să prezinte în termen de 60 de zile raportul privind furtul miliardului din sectorul bancar începând din 2013 când statul a pierdut pachetul de control în Banca de Economii, a spus deputatul Alexandru Slusari:

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

„Este foarte important să analizăm acţiunile sau inacţiunile mai multor demnitari de stat în procesul deposedării statului de pachetul de control la BEM, modificările legislaţiei benefice furturilor ulterioare, acordarea garanţiilor de stat pentru cele trei bănci devalizate. Fără aplicarea măsurilor de exigenţă. Totodată fenomenul fraudei bancare începând din 2014 a generat datorii de stat enorme prin intermediul transpunerii a datoriilor create pe umerii cetăţenilor”.

Slusari a menţionat că pentru a face lumină în acest caz controversat şi a scoate în vileag vinovaţii, e nevoie de o colaborarea cu toate instituţiile statului, ceea ce deocamdată e greu de imaginat în condiţiile în care PD care le controlează nu recunoaște legalitatea forului legislativ.

Deputaţii majorităţii parlamentare au invitat azi fracţiunea PD să participe la şedinţele forului legislativ, dar fruntașul democrat Andrian Candu a spus la o conferinţă de presă că parlamentul a fost dizolvat, iar impasul juridic în care a ajuns legislativul poate fi depășit doar pe cale politică.

Anteriorul parlament a încercat de mai multe ori, dar fără rezultate, să ancheteze frauda bancară, audiind în repetate rânduri şefii de la procuratura, CNA şi BNM.

Raportul final privind investigarea fraudei din sistemul bancar moldovenesc, intitulat Kroll 2, după numele companiei care l-a realizat, a fost transmis încă anul trecut procuraturii. Deocamdată s-a reuşit recuperarea unor sume nesemnificative, cele din vânzarea activelor băncilor fraudate. Singurul demnitar condamnat în dosarul fraudei bancare este fost premier Vlad Filat. Iar procesul controversatului om de afaceri Ilan Şor, devenit între timp parlamentar, chiar dacă prima instanță a dat verdict de condamnare, este tergiversat din varii motive.

Previous Next

XS
SM
MD
LG